S selitvijo e-Hiše v središče mesta pričakujejo več obiskovalcev

Goriška

Novogoriški eksperimentalno-izobraževalni center oziroma e-Hiša se je iz mladinskega centra na Mostovni v Solkanu preselil v središče Nove Gorice. Poleg povečanega obiska mladi pričakujejo, da bodo tako lahko še aktivneje sodelovali pri bogatem dogajanju v središču Nove Gorice, ki ga napovedujejo po prenovi Bevkovega trga.

V prenovljeni e-Hiši obiskovalcem vseh generacij ponujajo na ogled 30 poskusov, katerih skupni cilj je širši javnosti omogočiti stik z znanostjo na prijeten in zabaven način. Na novi lokaciji so vsebine dostopne v treh nadstropjih na skupaj dobrih 170 kvadratnih metrih površine.

"Selitev v središče mesta bo prinesla dodatne vsebine, nove poskuse, vsekakor pa bomo odtlej bliže uporabnikom," se je selitve veselila direktorica novogoriškega mladinskega centra Lara Brun.

Napovedala je tudi, da bodo v prenovljeno e-Hišo vabili tudi tuje obiskovalce, saj bodo vsi opisi njihovih poskusov prevedeni v angleški in italijanski jezik najprej le na zloženki, kasneje pa bodo za napovedane tuje skupine pripravili vodenja v tujih jezikih.

Ob prenovi Bevkovega trga pomembne tudi vsebine

"Ustvarjalnost mladih in njihova inovativnost je privabila kar nekaj obiskovalcev, vendar je bila lokacija je bila nekoliko oddaljena od centra mesta. Ob sami prenosi Bevkovega trga se nam zdijo še kako pomembne tudi vsebine, ki jih nanj lahko umeščamo, da bi dali tudi življenje temu trgu, za kar je e-Hiša še kako primerna," je povedal novogoriški župan Matej Arčon.

Le dan po otvoritvi novih prostorov je vodstvo e-Hiše podpisalo dogovor o sodelovanju na področju naravoslovja in tehnike z novogoriško univerzo. Sodelovanje bo usmerjeno v skupne predstavitve in postavitve eksperimentov za širšo javnost, organizacijo naravoslovnih in tehniških taborov za mlade ter poletnih šol, pripravo in izvajanje izobraževalnih projektov, promocijo znanosti in tehnike ter raziskovalnega dela itd. Obe inštituciji si bosta predvidevali, da se bo sodelovanje v prihodnje še razvijalo in vključevalo še druga področja.

Sodelovanje bo sadove obrodilo jeseni

Prvi rezultat medsebojnega sodelovanja bo viden že jeseni, ko bo e-Hiša v svojih novih prostorih v centru Nove Gorice gostila multimedijsko razstavo mednarodnega projekta TESSI, ki jo je skupaj s partnerskimi organizaciji iz Italije in Slovenije pripravilo osebje Laboratorija za raziskave o okolju Univerze v Novi Gorici. Cilj projekta TESSI je spodbujanje in širjenje trajnostnih praks na področjih rabe energije, vode ter ravnanja z odpadki v italijanskih in slovenskih srednjih šolah.

Novogoriško e-Hišo je zasnoval in finančno podprl mladi novogoriški podjetnik Luka Manojlović, deluje pa od leta 2008. S skupino mladih prostovoljcev je prvo zbirko postavil v štiri bivalne zabojnike na dvorišče solkanskega Multimedijskega centra Mostovna. Od lanskega oktobra je e-Hiša ob podpori novogoriške občine delovala pod okriljem novogoriškega mladinskega centra, sedaj pa bo na novo zaživela v centru mesta.

Deli novico: