S PRIŽIGOM LUČK VSTOPAMO V ČAROBNI DECEMBER: Prvi v prestolnici, sledi Koper, kdaj ostala obalna mesta?

Slovenija

V več slovenskih mestih in krajih bodo konec tedna zaznamovali slovesni prižigi prazničnih lučk, ki simbolično naznanjajo vstop v praznični december. Vstop bodo popestrile zabavne in kulturne prireditve, ki se bodo vrstile vse do konca leta. S slavnostnim prižigom ponekod odpirajo tudi drsališča in božično-novoletne sejme.

Ljubljana

V Ljubljani bodo kar za 50 kilometrov prazničnih luči prižgali v petek ob 17.15. Osrednja tema okrasitve, ki jo je zasnoval Urban Modic, je duhovna komponenta z miselnim kaosom. Okrasitev zato nosi naslov Splošni um/duh skupnosti.

Po kratkem kulturnem programu bodo obiskovalci na Prešernovem trgu odštevali sekunde do trenutka, ko se bo Ljubljana odela v praznično preobleko. Na ta dan se bosta odprla tudi Miklavžev sejem na Prešernovem trgu in ljubljanski praznični sejem na Bregu.

Poleg osvetlitve bodo na ogled še tradicionalne jaslice iz slame na Gallusovem nabrežju, okrasitev parka Zvezda z lampijoni ljubljanskih osnovnošolcev in 79 zelenih dreves na Wolfovi, Čopovi, Stritarjevi in Trubarjevi ulici, ki jih bodo okrasili meščani in obiskovalci.

Novost letošnjega decembrskega programa bo praznična vasica na Trgu francoske revolucije, ki si jo bodo obiskovalci lahko ogledali vse do 17. decembra. Na Gallusovem nabrežju pa bodo na ogled božične jaslice, letos že deseto leto zapored.

Koper

Kar 1,7 milijona prazničnih lučk, največ doslej, bodo v petek prižgali v Mozirskem gaju, kjer bo hkrati zaživela 7. božična bajka Slovenije. Obiskovalcem bo na ogled do 8. januarja.

Koper se bo v praznične barve odel v soboto. Posebna gostja letošnjega vstopa v praznični čas bo priljubljena italijanska pevka, igralka in televizijska voditeljica Cristina D'Avena, ki jo poznamo predvsem po tematskih pesmih iz risank. Poleg prižiga lučk, bodo odprli tudi drsališče na Titovem trgu, na Muzejskem trgu pa bo zimska edicija Altroke Istra Gourmet Festivala, kjer bodo lahko obiskovalci poskusili tradicionalne istrske jedi in pijačo.

Tudi v Celju bodo praznično razsvetljavo prižgali v soboto, ko se začne Pravljično Celje. V Mariboru bodo praznične lučke prižgali 1. decembra, ko se bo začel tudi božični sejem z lokalnimi izdelki ter gostinsko ponudbo na Glavnem trgu.

V Izoli se bodo praznične luči v polnem sijaju prižgale v sredo, 30. novembra.

Piran

Praznične luči bodo v Portorožu in Piranu zasvetile 2. decembra. Dogajanje bodo bogatili božični sejmi, kotalkališče, otroške predstave, pester glasbeni program, ves mesec pa bo tudi v znamenju penin. 2. decembra bodo praznične luči prižgali tudi v Ankaranu in Novi Gorici, kjer bo ob prižigu ob 17. uri na Bevkovem trgu nastopila skupina Čuki.

V praznično svetlobo se počasi odevajo tudi sosednja mesta. V Trstu bodo tako lučke prižgali v ponedeljek, 28. novembra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  24 .11. 2022 ob  16: 42
Lahko gledas,gres mimo malo matras firbca..
Zdej spodaj plesat,pit sampanjec,prepevat slovenske pesmi ne sodi v kulturo obnasanja.
Gres mimo in to je to