RUSIJA MAJA PREHITELA ZDA V OSKRBI S PLINOM: Katere države so najbolj prizadete in kaj to pomeni za evropski energetski trg?

Svet

Podatki svetovalnega podjetja ICIS so pokazali, da je ruski plin prejšnji mesec predstavljal 15 odstotkov celotne oskrbe EU (razen Malte in Cipra), Združenega kraljestva, Švice, Srbije, Severne Makedonije in Bosne in Hercegovine. Uvoz plina iz Rusije je maja prvič v skoraj dveh letih presegel dobave iz ZDA, kljub prizadevanjem regije, da se po popolni invaziji na Ukrajino oddalji od ruskih fosilnih goriv. Medtem ko so enkratni dejavniki povzročili preobrat, ta poudarja težave pri nadaljnjem zmanjševanju odvisnosti Evrope od ruskega plina, saj več držav v vzhodni Evropi še vedno potrebuje uvoz od svoje sosede.

"Presenetljivo je videti, kako se tržni delež ruskega plina in (utečenega zemeljskega plina) ponovno povečuje v Evropi po vsem, kar smo doživeli, in vseh prizadevanjih za ločevanje in zmanjševanje tveganj pri oskrbi z energijo," je dejal Tom Marzec-Manser, vodja plinske analitike pri svetovalnem podjetju ICIS. Po popolni ruski invaziji na Ukrajino februarja 2022 je Moskva zmanjšala dobavo plina po plinovodih v Evropo, regija pa je povečala uvoz utekočinjenega zemeljskega plina (LNG), ki ga dobavljajo s specializiranimi ladjami, pri čemer so ZDA glavni ponudnik. ZDA so septembra 2022 prehitele Rusijo kot dobavitelj plina v Evropo in od leta 2023 predstavljajo približno petino oskrbe regije. Vendar pa so prejšnji mesec ruski plin po plinovodih in pošiljke LNG predstavljale 15 odstotkov celotne oskrbe EU, Združenega kraljestva, Švice, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Severne Makedonije, kažejo podatki ICIS.  LNG iz ZDA je predstavljal 14 odstotkov oskrbe regije, kar je najnižja raven od avgusta 2022, kažejo podatki ICIS. Preobrat prihaja sredi splošnega povečanja evropskega uvoza ruskega LNG kljub prizadevanjem več držav EU, da uvedejo sankcije proti njim.

Rusija je sredi leta 2022 prenehala pošiljati plin po plinovodih, ki povezujejo severozahodno Evropo, vendar še vedno zagotavlja dobave prek plinovodov skozi Ukrajino in Turčijo. Tokovi so bili maja prizadeti zaradi enkratnih dejavnikov, vključno z izpadom na velikem ameriškem izvoznem objektu za LNG, medtem ko je Rusija poslala več plina prek Turčije pred načrtovanim vzdrževanjem junija. Povpraševanje po plinu v Evropi ostaja relativno šibko, skladiščne zmogljivosti pa so blizu rekordnih ravni za ta letni čas. Preobrat "verjetno ne bo trajal", je dejal Marzec-Manser iz ICIS, saj bi Rusija poleti lahko pošiljala LNG v Azijo prek Severne morske poti. To bi verjetno zmanjšalo količino, poslano v Evropo, medtem ko je proizvodnja LNG v ZDA znova narasla, je dejal. "Rusija ima omejeno prilagodljivost, da bi obdržala ta delež (v Evropi), saj se povpraševanje (po plinu) povečuje do naslednje zime, medtem ko proizvodnja LNG v ZDA le raste z novimi zmogljivostmi, ki bodo prišle na svetovni trg do konca leta," je dodal.

Dogovor o tranzitu med Ukrajino in Rusijo se prav tako končuje letos, kar ogroža tokove po tej poti. Evropska komisija podpira prizadevanja za vzpostavitev naložbenega načrta za povečanje zmogljivosti plinovodov v Južnem plinskem koridorju med EU in Azerbajdžanom. Visoki uradnik EU je dejal, da dobave po tej poti trenutno niso zadostne za nadomestitev 14 milijard kubičnih metrov ruskega plina, ki trenutno teče skozi Ukrajino v EU vsako leto. Evropska komisarka za energijo Kadri Simson je dejala, da je na potovanju na Japonsko ta mesec izrazila zaskrbljenost zaradi preusmerjanja LNG iz Evrope, da bi zadostili povpraševanju v Aziji. Dejala je, da sta Tokio in Bruselj vzpostavila "sistem zgodnjega opozarjanja" za spremljanje pomanjkanja LNG in sta se dogovorila, da bosta oba sledila ukrepom za varčevanje z energijo. "EU je pripravljena ublažiti kakršne koli negativne dogodke na trgu plina," je dodala. "Naša skladišča plina ostajajo na rekordno visokih ravneh," poroča Financial Times.
 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  19 .06. 2024 ob  22: 45
Poslušaj ti Stevo Revež. Prvo si poglej na Google kaj sploh je JKD in kaj je Wing Chun. Nisi mi dorasel za imet debato z mano. Jasno ti paglavec?
Stiv Rivs |  19 .06. 2024 ob  18: 15
-3
@jede-čingum.
Mislim sem , da gori v Sibiriji imajo osnovne šole.
Očitno jih ni več.
JKDWingChun |  19 .06. 2024 ob  16: 40
Spet neki pameten.
Ruska lada bo delovala še vsaj 50 let odkar je bla prva Lada narejena. Drugace samo v info dosti ameriških letal in raket nebi letelo če nebi blo Rusije in Kitajske. Btw ko je govora o Rusiji,Kitajski in severni koreji govorim o naravnih bogastvih. In sem jih tudi nastel. Zlato,diamanti,rubini itd.
Severna koreja je polna litija in drugih mineralov ki jih zahod zelo potrebuje in jim ga primanjkuje.
In ko že govoriš o plinu...zakaj smo ga vsa ta leta in ga še vedno uvažamo iz Ukrajine preko Amerike da ga preplačamo vsak dvakrat? Ajde ti pametnjakovič jedan da te čujem ti jape. Debil je tu edino ti in Stiv Rivs. Vseved tu pa tam kdaj napiše kaj pametno. Vidva bedaka pa vedno samo neke otročje varjante,kot da bi gledal otročičke v vrtcu. Prenizka sta v metaliteti za pisat tu gor. Ostalim tu ne prideta niti do odrezanega nohta na nogi
JKDWingChun |  19 .06. 2024 ob  16: 31
Oooo lej ga ManofGreznica sp
ManofSteel |  19 .06. 2024 ob  12: 12
Kar se pa tiče plina. Evropa ga ima ogromno, žal zaradi socialkomunistov preoblečenih v zelene so vsi tej rudniki zaprti. Samo Italija ima plina za 70% samooskrbo. Uvažali bi Ruski plin, kao ne škodi emisijam, ko pa bi v Žavljah gradili terminal pa vsi v krik...faking debili
ManofSteel |  19 .06. 2024 ob  12: 08
@JKDWingCiwawa o kaki tehnologiji ti govoriš ? Ruska Lada? Slaba pastcopy Kitajska tehnologija? Za S.Korejo nisem še slišal, da ima kako tehnologijo?
Kake butl klati in pol ti še modruje o tem kdo koga potrebuje? Bwahahahaahahhaahhaahhaahahahahahahahahahahahahahahaahhaahhahaahahahahahahahahahahahaha
Stiv Rivs |  19 .06. 2024 ob  10: 17
-1
Kakšna glupa novica.
Gazpromu sej je proizodnja od leta 2021 zaradi EU sankcij praktično skoraj razpolovila tako, da prvič po več kot 20. letih doživlja ogromno izgubo.
Tu pa govorijo u uspehu.
Bogi Putin in njegova reklama.
vseved |  19 .06. 2024 ob  09: 56
-2
Evropa je talec bolnega ukrajinskega zabavljača in naših politikov ki si želijo vojno.
JKDWingChun |  18 .06. 2024 ob  21: 51
Kdaj bo komu jasno, da Rusija, Kitajska in Severna Korea ne potrenujejo toliko zahoda,kot zahod njih! Imajo vse od tehnologije,znanja, zelenjave,mesa, rudniki zlata, diamantov,rubinov,nafto,plin...!! Zahod od njih potrebuje skoraj vse to. Treba se malo zamislit. Kdo od od koga odvisen glede ogrevanja...itd..