RUSI NA VELIKO BEŽIJO IZ DRŽAVE: Cene letalskih vozovnic občutno poskočile (VIDEO)

Svet

Potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin danes odredil delno vojaško mobilizacijo, so na spletnih straneh za prodajo letalskih kart v Rusiji zabeležili znaten porast povpraševanja. Cene vstopnic za lete izven Rusije so po Putinovem oznanilu hitro poskočile, nekateri prevozniki pa naj bi jih v celoti razprodali, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes odredil delno vojaško mobilizacijo. V televizijskem nagovoru je pojasnil, da je ustrezen odlok že podpisal, ukrep začne veljati danes, vpoklicani pa bodo imeli status pripadnikov oboroženih sil. Obrambni minister Sergej Šojgu je nato sporočil, da bodo mobilizirali 300.000 ljudi. Dodal je, da je to le delček vseh rezervistov v Rusiji, vseh naj bi bilo namreč okoli 25 milijonov.

Po Putinovem oznanilu so na spletnih straneh za prodajo letalskih kart v Rusiji zabeležili veliko povpraševanje po letalskih vozovnicah, saj očitno želi veliko potencialnih rekrutov čim prej zapustiti državo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih statističnega orodja Google Trends, ki spremlja pogostost vnosa besed v iskalnik Google, se je število iskanj z besedama "vozovnice" in "letalo" v Rusiji več kot podvojilo. Tudi iskanje z besedama "zapustiti Rusijo" je bilo zjutraj opravljeno 100-krat pogosteje kot običajno, najpogosteje v regiji Belgorod, ki meji na severovzhod Ukrajine in je bila večkrat tarča ukrajinskih napadov.

Po podatkih spletne strani Aviasales, ki je priljubljena točka za nakup letalskih vozovnic v Rusiji, so za danes razprodane že vse vozovnice za neposredne lete na najbližje destinacije, denimo v Armenijo, Gruzijo, Azerbajdžan in Kazahstan.

Vsaj do sobote naj bi bili polno zasedeni tudi vsi leti v Istanbul, ki je po zahodnih sankcijah in zaprtju evropskega zračnega prostora postal ena glavnih letalskih poti iz Rusije. Podobno velja za Beograd - naslednji let naj bi bil na voljo šele naslednji ponedeljek.

Poskočilo je tudi zanimanje za notranje lete v mesta, ki so blizu ruskih meja. Vozovnice iz Moskve v Vladikavkaz na jugu države se denimo prodajajo za več kot 750 ameriških dolarjev, medtem ko je bila običajna cena približno 70 dolarjev, še poroča AFP.

Po ukazu za delno mobilizacijo morajo polnoletni Rusi v skladu z zakonom ostati v kraju, kjer prebivajo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Državljanom, ki so kot rezervisti vpisani v vojaški register, je od trenutka mobilizacije prepovedano zapustiti kraj bivanja brez dovoljenja vojaških komisariatov in organov, pristojnih za vojaške rezerve," je zapisano v zakonu o mobilizaciji v Rusiji, ki je od danes znova aktualen.

Od začetka ruske invazije na Ukrajino so sicer številni potencialni rekruti že zapustili državo. Peticija na spletni strani change.org za obsodbo mobilizacije je medtem v nekaj urah zbrala že 160.000 podpisov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  22 .09. 2022 ob  10: 36
-1
"ManofSteel", malo si zamešal letnice, v Rusiji je kapitalizem najtrše sorte!!!! Kreteni, ki vladajo in delajo vojne pa so vsepovsod, ljudje, ki trpijo pa ravno tako
ManofSteel |  21 .09. 2022 ob  19: 24
Bravo Putanos samo tako naprej. Še malo pa bo sleherni rus spregledal, da je komunizem zlo tega planeta!! Hahahahahaaha
kokodek |  21 .09. 2022 ob  18: 40
predlagam, da se na enem velikem polju spopadeta Vladimir in Volodimir, pa dobimo zmagovalca in končno mir !!!!!
Pjero Shriba |  21 .09. 2022 ob  17: 05
Ma daj, ma kaj to se dela.
Kje so zdaj ti neverjetni ruski domoljubi ?
Bežijo v Evropo, Evropo leglo nacizma, kot pravi Putin.
V glavnem Rusi v vsakem slučaju okuprirajo Evropo, ali z vojsko, ali z begunci, ki nočejo v vojsko.