ROBOGOJNICA V KOBARIDU PRED PRENOVO: Projekt vreden 800.000 evrov

Posočje

Ribogojnico Soča v Kobaridu v prihodnje čaka prenova. Zavod za ribištvo, ki z njo upravlja, je namreč v sodelovanju z italijanskim partnerjem Parco Ticino pridobil sredstva projekta Life for Lasca. Z njimi bodo objekt, ki je sicer prvenstveno namenjen vzreji soške postrvi in šarenke, prenovili tudi za vzrejo ogrožene primorske podusti (lasca).

To skoraj izumrlo vrsto nameravajo v prihodnje ponovno naseliti v porečju reke Vipave, ki je edino območje v Sloveniji, kjer se nahaja.

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil direktor Zavoda za ribištvo Dejan Pehar, je celoten projekt prenove vreden 800.000 evrov, od tega bodo iz projekta Life pridobili 360.000 evrov.

Doslej so že obnovili en zemeljski bazen in nakupili nekaj tehnološke opreme. Trenutno so pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja, z gradbenimi deli pa bodo začeli v jeseni, ko bodo najprej zgradili servisno stavbo s pripadajočimi objekti. Prenova bo predvidoma zaključena v prihodnjem poletju, je še povedal Pehar.

V prenovi ribogojnice sodeluje tudi Občina Kobarid, ki je že odkupila staro upravno stavbo ribogojnice. Kot je pojasnil župan Robert Kavčič, nameravajo v njej obiskovalcem na multimedijski način predstaviti soško postrv, odkupili pa bodo tudi del zemljišča, na katerem bodo uredili parkovne površine.

Novinarske konference se je udeležil tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, ki je spomnil, da je ministrstvo za projekt prenove že v lanskem letu prispevalo prvo tranšo v vrednosti 130.000 evrov. Obenem je izrazil tudi zadovoljstvo nad dejstvom, da bo na tej lokaciji v prihodnjem letu stal prenovljen objekt z novimi vsebinami.

Deli novico: