RIBIŠKA DRUŽINA KOPER SVETUJE: Kdaj zaradi pogina rib poklicati 112 in na kaj biti pozoren

Koper

Pred dnevi se je na nas obrnil bralec, ki je v Škocjanskem zatoku, pri zapornici Luke Koper, opazil "pogin rib". Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin o dogodku niso bili obveščeni, so se pa odzvali v Naravnem rezervatu Škocjanski zatok in Ribiški družini Koper. Oboji so ob ogledu opazili eno poginulo ribo.

Fotografija je simbolična.

Kot so pojasnili pri Ribiški družini (RD) Koper, z vodami v Škocjanskem zatoku ne upravljajo. Je pa njihov čuvaj preveril zadevo in tudi on je opazil eno mrtvo ribo. "Vzroka smrti ni bilo mogoče ugotoviti," je povedal Miha Bertok, vodja ekološke komisije pri RD Koper.

Ob tem opozarjajo, da je vsak občan, ki opazi pogin rib, dolžan poklicati Center za obveščanje 112, ki bo sprožil vse nadaljnje postopke in obvestil pristojne službe. "Pogin rib je povečan pogin rib, ki ni značilen za vodotok. Ribe, kot vsa druga živa bitja umirajo (stres, poškodbe). Posebno pozornost je potrebno nameniti pri zaznavi večjega števila poginulih rib. Potrebno je bili pozoren, ali ni morda prišlo do pomora rib zaradi posledice naravne, okoljske ali druge nesreče, krivolova," poudarja Bertok.

Zato naj bo tisti, ki opazi večje število mrtvih rib, pozoren tudi na morebitno onesnaženje, pomanjkanje pretoka, sumljivo vedenje drugih rib (gibanje na površini in hlastanje za zrakom), krivolov. "V primeru slednjega nemudoma obvestite 112. V največ primerih je za pogin rib kriv človek in njegov malomaren odnos do dobrine, ki ni samoumevna, to je voda. Zato varujmo vode," še dodaja Bertok.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija