REŠILI BARKO PRED PROPADOM: "Na Kvarnerju je registriranih osem Lovranskih gucev, eden nosi izolsko oznako" (FOTO)

Izola

Danes je v Izoli potekala predstavitev obnovljene gajete Lovranski guc 1962. "Gre za barko, ki je bila rešena propada, kupili pa smo jo na festivalu v Mošćenički Dragi," pripoveduje Mitja Zupančič, ki je z bratom Rokom Zupančičem solastnik. Obnavljala jo je ekipa pod vodstvom ladjedelskega mojstra Tomija Sinožića.

Lovranskega guca je zgradil Ivan Nino Gašparinić, eden najbolj cenjenih ladjedelski mojstrov na Kvarnerju, po katerem se imenuje tudi regata starih bark za memorial Nina Gašparinića v Lovranu. "Znanje, ki ga je dobil od korčulanskih ladjedelcev je skupaj z načrtom prinesel na Kvarner, plovilo pa oblikoval po svoji zamisli," pripoveduje Zupančič.

Gašparinić je v svoji dobi (1899–1972) zgradil okoli 40 bark, predvsem gucev in pasar. Lepoto in neponovljivo obliko korčulanskih gajet je nadgradil v prepoznavno linijo lovranskega guca. Domačini pravijo, da je gradil barke 'višjega razreda', za ribičijo, pa tudi za gospodo na Opatijski rivieri. Lovranski guc spoznamo po zaobljenosti krme in premca na nadvodnem delu barke in po dominantni prednji ašti.

"V registru kvarnerkih bark je vpisanih osem Lovranskih gucev. Eden izmed njih pa zdaj nosi registrsko oznako Izola 36," še pove.

Guc je bil obnovljen v petih tednih. "Manjka še nekaj opreme in jadra. Potrebno je bilo zamenjati oplate, nekaj reber, urediti palubo in celo barko prebarvati. Obnovili smo tudi motor, ki ostaja avtentičen, iz leta '58, in ima svoj prepoznaven zvok."

"Namen obnovljene barke je združevanje teh dveh območjih, Istre in Kvarnerja, ki sta bili vedno povezani," pove Zupančič in doda, da jo želijo predstaviti tudi v tujini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  21 .09. 2023 ob  20: 46
BRAVI MULI !