RAZVIJA SE 24 NOVIH CEPIV PROTI COVIDU-19: To je cepivo, ki ga bomo kot naslednje začeli uporabljati v Sloveniji

Slovenija

V tretji fazi razvoja je trenutno 24 cepiv proti covidu-19. Po oceni Boruta Štruklja z ljubljanske fakultete za farmacijo je med naslednjimi, ki lahko pričakujejo dovoljenje za uporabo v EU, rusko cepivo Sputnik V. Prva učinkovita zdravila proti covidu-19 pa bi lahko bila na voljo v začetku prihodnjega leta.

Glede ruskega cepiva Sputnik V je Štrukelj povedal, da se je v petek inšpekcijska skupina Evropske agencija za zdravila (Ema) vrnila iz Rusije, kjer so izvajali še zadnje postopke. Če bo vse v redu, lahko po njegovih besedah pričakujemo, da bo to cepivo v EU na razpolago že junija. Cepivo Sputnik V je sicer izjemno podobno cepivoma AstraZeneca in Johnson & Johnson, ima pa nekoliko večjo učinkovitost, ker je sestavljeno iz dveh vektorskih osnov.

Ema bi lahko kmalu tudi odločala o cepivu nemškega proizvajalca CureVac, ki temelji na mRNK tehnologiji ter je zelo podobno cepivu Pfizerja in Moderne.

Izmed t. i. klasičnih cepiv lahko po Štrukljevih besedah pričakujemo cepivo Novavax ameriškega proizvajalca. Pričakovali so, da bi to cepivo lahko bilo registrirano junija, a podjetje zamuja tako s končnim podajanjem dokumentacije kot tudi proizvodnjo. Cepivo Novavax temelji na nekoliko starejši tehnologiji in je podobno cepivu proti HPV in nekaterim cepivom proti gripi.

Podobno je tudi pri dveh klasičnih kitajskih cepivih Sinovac in Sinopharm, pri katerih so uporabili novi koronavirus in uničili njegovo virulentnost, zato se ne more razmnoževati. Ema bo začela pregled tudi teh dveh cepiv.

Štrukelj je še izpostavil podatek o učinkovitosti cepiv, ki prihaja iz ZDA. "Od 117 milijonov cepljenih jih je le 9760 zbolelo. Razmerje je okoli 1 proti 10.000," je dejal Štrukelj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  18 .05. 2021 ob  14: 44
A kdo ve kaksen vpliv bodo ta ''cepiva'' imela na dolgi rok? Recimo 3-5 let?
Lili |  18 .05. 2021 ob  10: 07
VAV... biznis nad vse ...