RAZMERE SO RESNE, VIRUS SE POSPEŠENO ŠIRI: V Evropi verjetni novi primeri

Svet

Evropska komisarka za zdravje Stella Kirikadies je zaradi širjenja novega koronavirusa iz Kitajske za ponedeljek sklicala sestanek neformalne svetovalne skupine, odbora EU za varovanje javnega zdravja. Kot je danes sporočila na Twitterju, bodo razpravljali o možnih odgovorih in potrebah držav članic EU.

Poudarila je, da je v tesnih stikih z državami članicami, Svetovno zdravstveno organizacijo in Evropskim centrom za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Dodala je, da se je o razmerah dopoldne pogovarjala z ministrom za zdravje Hrvaške, ki trenutno predseduje EU, Milanom Kujundžićem. Pripravljeni smo na delovanje in pospešitev morebitnega odgovora, če bo potrebno, je še tvitnila.

Potem ko so v Franciji v petek potrdili prve primere okužbe v Evropi z novim virusom, ki izvira iz kitajskega mesta Wuhan, je Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni danes ocenil, da so v Evropi verjetni novi primeri. A kot zatrjujejo, imajo evropske države potrebne kapacitete, da preprečijo izbruh.

"Trenutno je verjetno, da se bodo v Evropi pojavili novi uvoženi primeri," je sporočil ECDC s sedežem v švedski Solni. "A ne glede na to, da glede virusa ostaja še veliko neznank, evropske države razpolagajo z ustreznimi kapacitetami, da bi lahko po odkritjih novih primerov preprečile in nadzirale morebiten izbruh," so sporočili.

Francija je v petek kot prva evropska država potrdila tri primere okužbe z novim koronavirusom. Glede na to, da so obolele za virusom, ki povzroča pljučnico, odkrili tudi v drugih državah izven Kitajske, to po oceni ECDC ni bilo presenetljivo, temveč kvečjemu dokazuje, da sredstva za odkrivanje in potrditev v Franciji delujejo.

Odbor za varovanje javnega zdravja EU so države članice ustanovile leta 2001 kot svetovalno skupino za vprašanja varovanja javnega zdravja na ravni EU. Med njegovimi nalogami je tudi upravljanje kriz v sodelovanju z različnimi državnimi ustanovami članic. V njem sodeluje tudi slovensko ministrstvo za zdravje.

Xi: Razmere so resne, virus se pospešeno širi

Kitajski predsednik Xi Jinping je danes priznal, da se zaradi pospešenega širjenja novega koronovirusa Kitajska sooča s težkimi razmerami. Prepričan pa je, da lahko zmagajo v bitki proti epidemiji virusa. Po najnovejših podatkih je na Kitajskem okuženih že 1359 ljudi, od katerih jih je 41 umrlo.

"Spričo težkih razmer pospešenega širjenja virusa je nujno okrepiti centralizirano in enotno vodstvo centralnega komiteja stranke," je dejal Xi na sestanku vplivnega sedemčlanskega stalnega komiteja politbiroja Kitajske komunistične partije o ukrepih proti širjenju novega koronovirusa. A dokler bomo delovali skupaj, na podlagi znanstveno utemeljene preventive ter z ustreznimi zdravili, bomo uspeli zmagati, je bil v svojem drugem odzivu od izbruha virusa prepričan Xi, poročanje kitajske tiskovne agencije Xinhua povzema francoska AFP.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija