RAZISKAVA ODKRILA ŽELJE SLOVENCEV: Kdo bi postal predsednik vlade, če bi ga volili neposredno?

Slovenija

Če bi bile volitve minulo nedeljo in bi na njih sodelovale tudi nove stranke, nekatere obstoječe pa bi se združile, bi zmagala SDS s 15,2 odstotka glasov. Sledili bi SD (13,3 odstotka) in nova stranka, ki bi jo vodil Robert Golob (devet odstotkov), kaže raziskava agencije Ninamedia Novi obrazi, ki sta jo objavila časnika Dnevnik in Večer.

Na četrto mesto bi se z osmimi odstotki glasov uvrstila LMŠ, na peto pa Levica s 7,5 odstotka glasov. Za njo bi se zvrstili NSi (5,2 odstotka) in SAB (4,3 odstotka). Lista Povežimo Slovenijo (SMC, SLS, NLS, Gas in Zeleni Slovenije) bi dobila 3,3 odstotka glasov, Naša dežela, ki jo vodi Aleksandra Pivec, 2,1 odstotka, Piratska stranka dva odstotka in Dobra država, ki jo vodi Bojan Dobovšek, 1,3 odstotka. Manj kot odstotek glasov bi zbrali SNS (0,8 odstotka) in DeSUS (0,7 odstotka). Odstotek sodelujočih bi izbral druge stranke. Neopredeljenih oz. tistih, ki niso želeli povedati svoje izbire, je 26,4 odstotka.

V primerjavi z novembrsko raziskavo Ninamedie za Dnevnik in Večer Vox populi, ki še ni vključevala podpore novi stranki pod Golobovim vodstvom in listi Povežimo Slovenijo, je SDS izgubila 1,8 odstotne točke glasov, NSi 1,4 odstotne točke, SD in Levica po 0,6 odstotne točke, DeSUS 0,5 in SNS 0,4 odstotne točke. Pridobila je LMŠ, in sicer 0,7 odstotne točke, SAB pa je ohranila isti delež. Neopredeljenih je 6,3 odstotne točke manj kot novembra.

Če bi predsednika vlade volili neposredno, bi največ oz. 20,6 odstotka glasov dobil Golob. Na drugem mestu je aktualni premier Janez Janša z 19,5 odstotka, na tretjem pa predsednica SD Tanja Fajon z 11 odstotki. Predsednik LMŠ Marjan Šarec bi dobil 6,7 odstotka, predsednica SAB Alenka Bratušek 5,3 odstotka, predsednik DZ Igor Zorčič 4,9 odstotka, predsednik NSi Matej Tonin 3,7 odstotka, Aleksandra Pivec 1,9, kočevski župan Vladimir Prebilič iz skupine županov, ki se pogovarja o morebitni aktivaciji pred volitvami, 1,5 in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek 1,1 odstotka.

Agencija Ninamedia je javnomnenjsko anketo Novi obrazi izvedla med 2. in 7. decembrom, sodelovala pa sta 1002 človeka.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  13 .12. 2021 ob  23: 30
Ce je anketa pravilna dokazano je da v enem primeru 19,5% odstotka slovencev nima mozganov :-(
Jazbetz |  13 .12. 2021 ob  22: 27
Nič od tega.