RAVNATELJ STOPIL V BRAN ŽRTVAM SPOLNEGA NAPADA IN PRISTAL NA SODIŠČU: Tožilstvo mu očita, da je devetošolcema kršil ustavno pravico

Kronika

Dušan Merc je bil ravnatelj na ljubljanski OŠ Prule. Tri dni pred koncem pouka je dvema devetošolcema onemogočil vstop v šolo zaradi spolnega napada na sošolki. Tožilstvo zdaj trdi, da je šolarjema kršil ustavno pravico do izobraževanja, za kar se mora zagovarjati na sodišču.

Pred petimi leti in pol naj bi devetošolca OŠ Prule Ljubljana na športnem dnevu v bazenu nadlegovala sošolki. V bazenu naj bi ju tunkala, dokler se nista popolnoma utrudili, nato naj bi ju spolno napadla. Na šolskem hodniku naj bi se iz deklet še norčevala. Pet dni po napadih je ravnatelj Dušan Merc fantoma prepovedal vstop v šolo, piše Dnevnik. A je šolski inšpektor ugotovil, da je Merc devetošolcema kršil ustavno pravico do izobraževanja.

Inšpektor je nato zahteval ravnateljevo razrešitev, svet šole pa ga je zavrnil. Je pa ugotovitvi inšpektorja pritrdilo tožilstvo in ravnatelj se mora zdaj zagovarjati pred sodiščem. Sojenje je zaradi mladoletnih prič in oškodovank zaprto za javnost. Je pa Merčev zagovornik Andrej Razdrih za Dnevnik povedal, da je prvič v svoji karieri naletel na takšen primer, saj je prišlo do postopka zaradi osebne užaljenosti in frustriranosti šolskega inšpektorja, ki 'nima pojma o pedagogiki'. Tožilstvo primera ni želelo komentirati.

Obtoženi Merc naj bi pred sodiščem povedal, da je izredni inšpekcijski nadzor na šoli trajal osem mesecev, od avgusta 2013 do aprila 2014. Šolski inšpektor naj ne bi medtem časom niti enkrat navedel, zakaj je bil uveden nadzor in kaj preiskuje, zato mu Merc, ki je zdaj že upokojen, tudi ni mogel eksplicitno odgovoriti, kako je ravnal v konkretnem primeru.

Merc naj bi še povedal, da je fanta 'suspendiral' tri dni pred koncem pouka in jima ustavna pravica do izobraževanja ni bila kršena, saj jima je zgolj onemogočil vstop v šolo in udeležbo na zaključnem izletu, prav tako jima ni dovolil udeležbe na podelitvi spričeval zadnji dan pouka. Kot je za Dnevnik dejal Razdrih, sta razred in osnovno šolo končala, prejela sta spričevali, ravnatelj pa je zaščitil žrtvi, ker je iz svoje etične zasnove ocenil, da je tako prav, ne da bi se oziral na birokratske postopke, ki bi lahko sledili.

Kot je še povedal Merc, je presodil, da se žrtvi in storilca ne smejo več srečati in da šola takšnega vedenja ter nasilja ne bo tolerirala. Če bi bila storilca na valeti in naslednji dan na šolskem izletu, bi se trpljenje šolark povečalo, lahko bi prišlo do ponovitve dejanj, je ocenil Merc, zato ju je zaščitil pred nadaljnjim spolnim nasiljem in posmehom sošolcev, ki sta se iz njiju še naprej norčevala. Kot je še povedal Merc, je ravnal skladno z ustavno pravico učenk do osebne integritete in nedotakljivosti.

Tožilstvo ravnatelju očita kaznivo dejanje nevestnega dela v službi. Sojenje se bo nadaljevalo januarja, še piše Dnevnik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija