RADI JESTE V MCDONALDSU? To se v vašem telesu dogaja v eni uri po zaužitju menija

Trendi

Dietetičarka Helen Bond je natančno pojasnila, zakaj je McDonald’s na slabem glasu. Uporabila je primer burgerja (Big Mac), srednjega krompirčka in srednje velikega jagodnega spenjenega napitka (milkshake), ki skupno vsebujejo skoraj 1200 kalorij. Prvih nekaj minut po zaužitju obroka boste verjetno čutili samo zadovoljstvo. Kar se bo v vašem teledu dogajalo v naslednji uri, pa je manj razveseljujoče. 

15 minut

Bondova je za The Sun povedala, da se bo krvni sladkor (glukoza) dvignil. Močni skoki krvnega sladkorja pa so dolgoročno nezdravi. Namreč povezani so z debelostjo, vnetji in sladkorno boleznijo.

Presenetljivo je, da omenjen McDonald’sov obrok vsebuje približno 8 gramov (g) vlaknin, ki so pomemben del zdrave prehrane. Čeprav je obrok bogat z ogljikovimi hidrati, vsebuje maščobe in beljakovine iz burgerja, omake in sira, ki zmanjšajo skok krvnega sladkorja po jedi.

Nasploh obrok vsebuje veliko nasičenih maščob in sladkorjev. Povzetek je, da obrok ni ne zdrav ne uravnotežen.

20 minut

Mastna hrana, kot je McDonald's, pri nekaterih ljudeh po jedi sproži zgago oziroma refluks. Zgaga je splošno ime za gastroezofagealni refluks. Gre za težavo, ki jo povzroča nekontrolirano in prekomerno zatekanje želodčne vsebine v požiralnik.

V primeru, da imate večkrat težave z zgago, uživajte več živil, ki vsebujejo malo maščob, rastlinskega mleka, medu (kot sladila), pustega mesa, surove zelenjave, polnovrednih žit in vitaminov ter mineralov, ki podpirajo delovanje prebavil.

30 minut

Sol je še ena težava v tem obroku in če pojeste prevelike količine soli, se le ta začne kopičiti v vašem telesu. Zato se izogibajte industrijsko močno predelani hrani ter suhim mesninam. Obvezno pa se odpovejte tudi slanim prigrizkom. Najboljše boste uravnali vašo prehrano, če boste uživali doma pripravljene, sveže obroke.

Eden najznačilnejših simptomov zadrževanja vode je zagotovo otekanje nog. Posledično se lahko pojavijo težave pri gibanju in občutek utrujenosti. V nogah se lahko pojavi tudi neprijetno mišično krčenje. Hkrati lahko opazite napihnjenost trebuha ter povečanje telesne teže.

Poleg tega je hitra hrana zelo okusna, kar pomeni, da jo pojeste hitro in je ni treba veliko žvečiti. Možna posledica je napenjanje.

50 minut

Morda vam bo padel sladkor, zaradi česar se boste počutili lene. Po vsakem hitrem poskoku krvnega sladkorja namreč sledi padec še nižje, zaradi česar se počutite vedno bolj utrujene, manj skoncentrirane in slabšega razpoloženja.

Ena ura

Verjetno boste hitreje postali lačni v primerjavi z obrokom, ki je bolj uravnotežen in povzroča počasnejše sproščanje sladkorja v krvni obtok.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
foresht |  07 .08. 2022 ob  11: 16
u mcdonaldsu koper pa se valjajo gruče in gruče ljudi, skratka kaos tam..
Stric iz ozadja |  07 .08. 2022 ob  09: 28
Kot velja za vse: čarobna beseda je zmernost. Če kdorkoli poje en tak obrok na dva tedna, ni nobena težava.Čče pa je to dnevna doza, pa je za zdravje zagotovo škodljiva. Enako sicer velja tudi za vse ostale prehrambene navade.
Bayliner |  06 .08. 2022 ob  21: 16
Po "zdravem" obroku pa še Coca, ali dve .....
td |  06 .08. 2022 ob  17: 54
Nima dosti pojma o zadevi ta dietetičarka, če so to njeni nasveti. Se strinjam, da je McDonalds vse prej kot zdrav, vendar samo na račun sladkorjev in hidratov. Vlaknine lahko blago upočasnijo brzino absorbcije, to pa jih še vedno ne dela zdrave. Kdor ima probleme s kislino in podobnim se tega reši na keto prehrani, ki vsebuje ogromno maščob ne pa sladkorjev. Vse življenje sem imel s tem in drugim probleme, ker sem poslušal te katastrofalne bedarije od nasvetov.

Še ena bebava glede soli, telo ve odlično regulirat višek soli, ne ve pa sladkorja. Sol lahko prehodno dvigne malo pritisk, ker poveča volumen krvi, ga pa ne povzroča, to je zasluga sladkorjev.