PUTINOV PRVI INTERVJU Z ZAHODNIM MEDIJEM PO NAPADU NA UKRAJINO: "Vojna se lahko konča"

Svet

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek objavljenem intervjuju s spornim ameriškim voditeljem Tuckerjem Carlsonom dejal, da mora Zahod razumeti, da je Rusijo v Ukrajini nemogoče premagati. Je pa zavrnil možnost ruskega napada na Poljsko ali Latvijo in nakazal možnost dogovora o izpustitvi novinarja Evana Gershkovicha.

Intervju nekdanjega voditelja televizije Fox News je bil objavljen tik pred drugo obletnico ruske invazije na Ukrajino, gre pa za prvi intervju na štiri oči s Putinom, ki ga je opravil nekdo iz zahodnih medijev po letu 2019.

Vendar je Carlson, ki je blizu bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu, postavil le malo težkih vprašanj in večinoma poslušal, medtem ko ga je voditelj Kremlja poučeval o svojih pogledih na rusko zgodovino in prikazoval državo kot žrtev zahodnih zarot in prevar.

Putin je v pogovoru, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije, zagovarjal svojo odločitev o napadu na Ukrajino februarja 2022 in sporočil Zahodu, da naj se zaveda, da Rusije tam ni mogoče premagati"Do zdaj je bilo slišati razburjenje in kričanje o povzročitvi strateškega poraza Rusiji na bojišču. Zdaj pa očitno prihajajo do spoznanja, da je to težko doseči, če je sploh mogoče. Po mojem mnenju je to nemogoče," je dejal.

Ameriškemu kongresu, kjer Trumpovi republikanci ovirajo nadaljevanje pomoči Ukrajini, pa je sporočil, da se vojna lahko konča, če Američani Ukrajini več ne bodo dostavljali orožja.

Na vprašanje, ali bi morebitna Trumpova zmaga na ameriških volitvah kaj spremenila, je Putin odgovoril, da ne, ker da ne gre za voditelje ampak ameriško politiko.

Na vprašanje, ali bi Moskva razmišljala o napadu na druge države v regiji - članici Nata Poljsko in Latvijo - ali na splošno na evropski celini, je Putin odgovoril, da to ne pride v poštev. "Poljska, Latvija ali kaj drugega nas ne zanima. Zakaj bi to storili? Preprosto nimamo nobenega interesa," je dejal Putin in dodal, da bi do vojne s Poljsko lahko prišlo le, če bi Poljska napadla Rusijo.

Putin je še nakazal, da je mogoče doseči dogovor glede zaprtega novinarja časnika Wall Street Journal Evana Gershkovicha. "O določenih pogojih se pogovarjamo prek posebnih služb," je dejal, hkrati pa vztrajal, da je novinar vohun, kar časopis in ameriška vlada odločno zanikata.

Carlson Putina ni izzval glede njegovega odnosa s Trumpom, ki je Putina večkrat javno hvalil in ni obsodil invazije na Ukrajino. Biden je Putina označil za vojnega zločinca.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  09 .02. 2024 ob  23: 41
-4
JE ŠOKO MALICJOZO IN JE NA ŽALOST TOLKO VSE DOMA PODREDIL DA SO VSI USRANI IN JE ŠE VEDNO NA OBLASTI !
Prognostik |  09 .02. 2024 ob  20: 19
Pred štirimi milijardami let je Rusija...
Stiv Rivs |  09 .02. 2024 ob  18: 43
-5
Ma bogi starček.
Že dve leti bombardira Ukrajino, v smrt je poslal na deset tisoče (verjetno več sto tisoč) mladih vojakov, zapornikov, fanatikov in kaj.
Še vedno je tam, kjer je bil pred desetimi leti.
Ni Putin naredil Rusije ampak je Rusija naredila Putina.
Torej so Rusi sami take velike mone, da grejo v smrt za en kurčev indoktriniran nacionalni ponos.
Kot nacisti ali fašisti izpred 100 let.

JKDWingChun |  09 .02. 2024 ob  10: 24
10
Hribi : seveda so dobili...politična navodila ker jih itak politika plačuje.
hribi |  09 .02. 2024 ob  10: 06
21
Vsi mediji v Sloveniji se trudijo, da ta intervju prestavijo kot nek show, ki nima nobene teže. Upam, da si bodo intervju ogledali in si poskušali sami ustvariti neko mnenje. Nikjer ni niti besedice o severnem toku, o skoraj doseženem sporazumu iz l 2022... Zgleda da so vsi mediji dobili zelo precizna navodila kako poročati o tem intervjuju.