Putin z Asadom o mirovni konferenci za Sirijo

Ruski predsednik Vladimir Putin je v telefonskem pogovoru s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom znova izrazil upanje na čim prejšnjo izvedbo mirovne konference za Sirijo v Ženevi. Putin se je Asadu tudi zahvalil za njegovo pripravljenost na konferenco poslati zastopnike njegovega režima, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot so sporočili iz Kremlja, je ruski predsednik izrazil tudi upanje, da bodo na konferenci, imenovani Ženeva 2, "konstruktivno" sodelovali tudi zastopniki sirske opozicije. V pogovoru, do katerega je prišlo na pobudo Moskve, je Putin tudi pohvalil Sirijo za njeno sodelovanje pri uničevanju njenega kemičnega orožja.

Je pa Putin izrazil zaskrbljenost zaradi nasilja islamističnih ekstremistov nad kristjani in pripadniki drugih verskih manjšin. Sirsko vodstvo mora storiti vse, da kar se da zmanjša trpljenje ljudi in v državi znova vzpostavi mir, je menil.

Asad ne bo odstopil

Asad se je na drugi strani zahvalil Moskvi za njeno podporo v krvavem sirskem konfliktu. Obe strani sta tudi izrazili pripravljenost na nadaljnjo krepitev vezi.

Sirski minister za informiranje Omran al Zohbi je medtem danes poudaril, da opozicija sanja, če verjame, da bo Asad odstopil, da bi zagotovil izvedbo mirovne konference. Kot je spomnil, dogovor o pripravi mirovne konference, ki jo poskusijo organizirati Združeni narodi v tesnem sodelovanju z ZDA in Rusijo, ne omenja ničesar takšnega, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Tisti, ki sanjajo, da bodo šli v Ženevo, da jim bo predan ključ do Damaska, so neumni ljudje brez kakršne koli politične teže, ki ne razumejo ničesar o politiki in živijo v deželi bedakov v oblakih," je bil oster Zohbi. Poudaril je, da bo konferenca temeljila izključno na izjavi z dne 30. junija, ki opredeljuje "natančen časovni okvir in pogoje" konference.

Sirska opozicija med pogoji za udeležbo na mirovni konferenci navaja tudi umik vseh tujih borcev iz države. Vodja libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah Hasan Nasralah je danes v zvezi s tem poudaril, da bodo borci skupine v Siriji ostali.

Kot je poudaril Nasralah, je prisotnost borcev Hezbolaha na sirski zemlji namenjena obrambi Libanona, Palestine in Sirije pred "nevarnostmi mednarodnega, regionalnega in ekstremističnega napada". "Dokler bodo obstajali razlogi, bo ostala tudi naša prisotnost," je poudaril v Bejrutu.

Nasilje v Siriji se medtem nadaljuje. Sirski mediji poročajo o metanju min in bombardiranjih, v katerih so bili ubiti trije ljudje, 22 pa jih je bilo ranjenih. Do nasilja je prišlo v središču Damaska, v bližini znamenite mošeje Umajad. Sirska policija govori o "terorističnem napadu".