PSIHOLOŠKE STISKE MED MLADIMI: ŠOUP je v letu 2023 zagotovil pomoč in podporo študentom

Koper

Na Študentski organizaciji Univerze na Primorskem (ŠOUP) se že zelo dolgo časa zavedajo, da so med študenti prisotne psihološke in druge stiske, ki so lahko posledica različnih dejavnikov. Ko so pred časom pomagali socialno ogroženim študentom, so bili neposredno v stiku z njihovimi težavami in zato so se odločili, da jim želijo ponuditi rešitev ter zagotoviti psihološko pomoč in podporo. Za ŠOUP je bilo izredno pomembno, da poišče organizacijo, ki tovrstno pomoč nudi na primeren način.

Ponosni in zadovoljni so, da jim je uspelo v letu 2023 vzpostaviti sodelovanje s Svetovalnim centrom Istre. Svetovalni center Istre študentkam in študentom, skupaj s pomočjo ŠOUP-a, zagotavlja temeljito in strokovno obravnavo psiholoških in drugih stisk študentk in študentov Univerze na Primorskem. Skrb za študentke in študente Univerze na Primorskem je absolutna prioriteta ŠOUP in prav zato so želeli študentom zagotoviti tudi tovrstno obliko pomoči. Študentska organizacija Univerze na Primorskem aktivno deluje na več različnih področjih, ki so pomembna za študentke in študente, in področje sociale ter zagotavljanja pomoči študentom v različnih oblikah je prav gotovo eno temeljnih področji, na katerem želijo aktivno delovati tudi v letu 2024.

S Svetovalnim centrom Istre so sklenili dogovor, s pomočjo katerega sofinancirajo določeno število terapij za študente Univerze na Primorskem. V letu 2023 je ŠOUP sofinanciral terapije okoli 40 študentom, sodelovanje s Svetovalnim centrom Istre ocenjujejo kot izredno uspešno, saj so pomoč prejeli vsi študenti, ki so se obrnili na Svetovalni center Istre.

Kljub temu da na ŠOUP že nekaj let poteka projekt Varuh študentovih pravic, ki zagotavlja informacije s področja visokošolske zakonodaje in študentskih pravic, so po temeljitem poznavanju stisk na terenu ugotovili, da študenti nujno potrebujejo tudi psihološko pomoč in podporo. Na ŠOUP poudarjajo, da je bila vzpostavitev sodelovanja s Svetovalnim centrom Istre nujno potrebna, saj je psiholoških stisk med študenti vsak dan več. Verjamejo, da bodo tudi v letošnjem letu pomagali veliko študentom. Nekaj besed o sodelovanju in trenutni problematiki je študentom namenila tudi sekretarka za socialno in študentsko problematiko Helena Francuz.

"Zavedati se moramo, da mladi, študenti še posebej, živimo v izredno neprijaznih časih, saj se soočamo z visokimi življenjskimi stroški, skritimi stroški študija in tudi bivanjskimi problemi. Vse to lahko negativno vpliva na študente in posledično pride tudi do socialnih stisk, ki vodijo v psihološke stiske. To so izredno resne težave, ki jih morajo vsi deležniki ustrezno nasloviti. Na ŠOUP smo se potrudili, da smo s pomočjo sodelovanja s Svetovalnim centrom Istre, pomoč ponudili tistim, ki so jo nujno potrebovali. Želela bi povedati, da stiska ni nič sramotnega ter povabiti vse, ki se soočajo s psihološkimi težavami, da se obrnejo na ŠOUP ali Svetovalni center Istre, kjer bodo strokovnjaki poskušali, skupaj z njimi, razrešiti njihove težave," je dejala Francuz.

Deli novico: