PRVI VSESLOVENSKI HEKATON S PODROČJA PAMETNEGA TURIZMA: Študenti portoroške Turistice ponovno med zmagovalci (FOTO)

Piran

Pretekli vikend, 24. in 25. februarja, je moči združilo 16 ekip z nadobudnimi študenti in posamezniki iz cele Slovenije, ki so se pomerile v reševanju izzivov iz turističnega in IT sektorja. Med zmagovalci so bili ponovno študenti Turistice, ki so zmagali na enem izmed 4 izzivov prvega vseslovenskega hekatona s področja pametnega turizma.

Udeleženci hekatona, pri katerem je UP FTŠ Turistica sodelovala kot soorganizator in vodilni akademski partner s področja pametnega turizma, so iskali rešitev za dejanske izzive v turističnem sektorju, povezovanju izobraževalnih ustanov, javnega in zasebnega sektorja ter promocijo naprednih in pametnih rešitev v turističnem sektorju.

Ekipe so ob pomoči mentorjev iz akademskih in podjetniških vod, med njima sta bila tudi predavatelja iz Turistice, Miha Bratec in Tadej Rogelja, pripravile številne inovativne rešitve in zanimive ideje, ki bodo lahko pomagale izboljšati turistično ponudbo in doživetja.

Komisija je po preučitvi predstavljenih rešitev izbrala štiri najboljše ekipe, ki so prejele nagrade za najbolj inovativne rešitve. Študenti s portoroške Turistice, Aram Vermishian, Tilen Nipič in Luka Rakovič, so s svojo idejo o personalizirani aplikaciji za upravljanje izkušnje gosta pometli s konkurenco in si prislužili nagrado za najboljšo rešitev izziva Smart hotelska izkušnja.

Sodelujoči so med drugim iskali rešitve tudi za izzive: SMART uporaba NFT tehnologije v turizmu, SMART wellness izkušnja in SMART ravnanje s hrano. Tudi tu se  je ekipa Turistice izkazala in povzpela na zmagovalne stopničke z odličnim drugim mestom in bo v prihodnosti sodelovala pri iskanju rešitev za izzivalca, Gostinstvo Jezeršek.

Prvi, a zagotovo ne zadnji Smart Tourism Hackathon so organizirali SRIP Trajnostni turizem, Turizem Ljubljana, UP Fakulteta za turistične študije Turistica in Tehnološki park Ljubljana. Z dogodkom so želeli spodbuditi ustvarjalnosti in inovativnosti na področju pametnega turizma, ki je v Sloveniji še dokaj nepoznano področje na način, da so udeleženci iskali rešitve na realne izzive, ki so jih zastavila turistična podjetja.

Med drugim so bile predstavljene rešitve za izboljšanje uporabniške izkušnje obiskovalcev turistične destinacije z uporabo NFT tehnologij, wellnessa in hotela ter optimizacijo zavržene hrane v gostinstvu in s tem zmanjšanje negativnega vpliva na okolje.

Verjamemo, da bodo predstavljene rešitve in ideje pripomogle k razvoju pametnega turizma, formiranju pametnega turističnega ekosistema, katerega ogrodje sestavljajo štiri soorganizatorji dogodka ter k boljši turistični ponudbi in doživetjih za obiskovalce in goste.

Projekt H2020 SMARTDEST, pri katerem je partner tudi Turistica, se spopada z družbenim izzivom socialne vključenosti in trajnosti v evropskih mestih z razvojem inovativnih rešitev. Izvedba Hackatona je del projektnih aktivnosti v sklopu aktivnosti Ljubljana City Lab-a, ki ga koordinira višji predavatelj in raziskovalec na Turistici, Miha Bratec, kjer v vodilni slovenski urbani destinaciji postavljamo gradnike bolj inovativnega in trajnostno naravnanega turističnega upravljanja s pomočjo povezovanja in večjega vključevanja različnih deležnikov s ciljem stimuliranja kreativnosti in dialoga v razvoju pametnih rešitev tako za turiste kot tudi lokalne prebivalce.