PRVI MOŽ IRANA SVARI: "Najmanjše dejanje Izraela bo naletelo na obsežne in boleče posledice"

Svet

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je danes Izrael ponovno posvaril pred morebitnim povračilnim napadom, je razvidno iz spletne strani predsednika islamske republike. V pogovoru s katarskim emirjem Tamimom bin Hamadom al Tanijem je Raisi dejal, da bo najmanjše dejanje Izraela proti iranskim interesom naletelo na "obsežne in boleče posledice".

Iran je v soboto zvečer na Izrael izstrelil več kot 300 dronov in raket, ki pa jih je Izrael s pomočjo zaveznikov večinoma sestrelil. Po navedbah Teherana je šlo za odgovor na uničenje iranskega konzulata v Damasku 1. aprila, odgovornost za katero so pripisali Izraelu.

Izrael napoveduje odgovor na sobotni napad, a odločitve o konkretnih povračilnih ukrepih še ni sprejel. ZDA kot njegova glavna zaveznica trdijo, da želijo preprečiti stopnjevanje konflikta, obenem pa poudarjajo zavezanost obrambi Izraela.

V telefonskem pogovoru z al Tanijem je Raisi opozoril, da bodo morebitna nadaljnja dejanja Izraela proti islamski republiki naletela na obsežen odgovor, je razvidno iz spletne strani iranskega predsednika. "Na najmanjše dejanje proti interesom Irana se bomo zagotovo odzvali z ostrim, obsežnim in bolečim odgovorom proti vsem storilcem," je dejal Raisi.

Iranski svet za nacionalno varnost je medtem v sporočilu za javnost zapisal, da bo iranski odgovor na morebitne izraelske ukrepe "vsaj desetkrat drastičnejši" od sobotnega napada. Po navedbah organa je bil namreč odziv Irana na uničenje konzulata v Damasku mil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zunanje ministrstvo odsvetuje vsa potovanja v Izrael

Ministrstvo za evropske in zunanje zadeve (MZEZ) slovenskim državljanom zaradi razmer v Izraelu iz varnostnih razlogov odsvetuje vsa potovanja v to državo. Zanjo po novem velja najvišja stopnja previdnosti, ministrstvo pa slovenskim državljanom v Izraelu priporoča, naj ravnajo previdno ter sledijo in upoštevajo navodila lokalnih oblasti.

Ministrstvo je v ponedeljek na svoji spletni strani v posodobljenih priporočilih zapisalo, da za Izrael velja najvišja stopnja previdnosti ter da Slovencem odsvetuje vsa potovanja v državo. Pred tem je ministrstvo zaradi napetosti v regiji in varnostnih razmer v državi odsvetovalo vsa nenujna potovanja v Izrael.

MZEZ opozarja, da ob meji z Gazo in v enklavi ter na severu države ob meji z Libanonom potekajo vojaške operacije. Obstaja nevarnost raketnih napadov, povečana je nevarnost terorističnih napadov, pa tudi nevarnost zaradi napadov in groženj Irana.

V luči tega slovenskim državljanom svetuje, da redno sledijo in upoštevajo navodila lokalnih oblasti ter spremljajo novice. Svetuje tudi, da se izogibajo gibanju izven večjih mestnih središč, ter da vedno poznajo lokacijo najbližjega zaklonišča, kamor naj se napotijo takoj, ko zaslišijo alarm.

Prav tako priporoča izogibanje vsem množičnim dogodkom, demonstracijam, protestom in območjem, kjer se zbira večje število ljudi. Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na slovensko veleposlaništvo v Tel Avivu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija