PRVA ODPRAVA GASILCEV SE JE VRNILA IZ MAKEDONIJE: "Razmere so bile res hude, temperature so se gibale okoli 40 stopinj, zrak suh" (FOTO)

Slovenija

Prva ekipa slovenskih gasilcev se je danes vrnila z enotedenske intervencije v Severni Makedoniji, kjer so lokalnim oblastem pomagali pri gašenju gozdnih požarov. Gasilci so bili uspešni pri omejitvi požara na območju kraja Berovo, pred ognjenimi zublji pa so rešili štiri vasi. Ob prihodu so izrazili upanje, da tretja odprava ne bo potrebna.

Prva odprava gasilcev in pripadnikov civilne zaščite je po celonočni vožnji danes v jutranjih urah prispela v Ljubljano, kjer sta jih med drugim pozdravila državna sekretarja Stanislav Raščan in Uroš Lampret.

"Tu ste se izkazali kot naši najboljši športniki, košarkarji, tisti, ki so osvojili zlate medalje. Iskreno hvala za to, ker ste odlično opravili svoje delo," je dejal Raščan z zunanjega ministrstva.

Lampret z ministrstva za obrambo pa je poudaril, da so ponosni na njih. "Makedonci so zelo hvaležni. Rotacija se nadaljuje. Smo ponosni in veseli," je povedal.

Vrnitev prve ????????odprave pripadnikov gasilskih enot in civilne zaščite, ki je bila napotena v ????????Severno Makedonijo preko...

Objavil/a Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje dne Sreda, 11. avgust 2021

Sama misija v Severni Makedoniji je bila za slovenske gasilce precej zahtevna tudi zaradi vremenskih razmer. "Razmere so bile res hude, temperature so se gibale okoli 40 stopinj, zrak suh. Pogoji delovanja na terenu so bili zaradi tega težki," je povedal namestnik poveljnika severnoprimorske regije Dani Botlar.

"Take požare vidite samo na televiziji. Nisem bila tam v tisti situaciji, sem videla manjše požare, kot naši gasilci na terenu, ampak ko se pelješ čez to območje, črno območje, te res pretrese, ker vidiš, da se je požar ustavil čisto pri hiši," je dejala Sandra Martinič, ki je bila na misiji oficirka za zvezo.

V okviru EU Civil Protection & Humanitarian Aid - ECHO mehanizma Unije na področju civilne zaščite napotena 2. enota je...

Objavil/a Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje dne Sreda, 11. avgust 2021

Okoli 50 pripadnikov je bilo na terenu od 12 do 22 ur. K sreči niso zabeležili poškodb, razen ene lažje pri popravilu vozila. "Gre za gasilce, ki so res profesionalci na svojem področju. Srčnost, ki sem jo videla, ki so jo vložili v gašenje požara, še in še, samo da bi zaključili in pogasili ta požar, da bi pomagali prebivalstvu," je pojasnila Martiničeva.

Botlar je kot enega najnevarnejših trenutkov izpostavil gašenje požara v petek, ko so se morali zaradi ekstremnega vremena hitro umakniti s terena v vas, ki so jo nato obvarovali pred ognjem. "Razmere niso bile enostavne," je dodal.

Možje????????‍???? v akciji????????

Objavil/a Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje dne Sreda, 11. avgust 2021

Tako Martiničeva kot Botlar sta pohvalila sodelovanje na terenu in podporo, ki so jo prejeli z vseh strani. Tudi odziv lokalnega prebivalstva je bil po njunih besedah neverjeten. "Domačini so, ko so videli, da je požar tako velikih razsežnosti, so nam ves čas nosili pijačo in hrano," je opisal Botlar.

Novo ekipo okoli 50 pripadnikov je na terenu pričakalo bolj stabilno stanje. Prva ekipa je namreč požar že lokalizirala, ob njihovem odhodu pa je na območju kraja Berovo začelo deževati. Kot je pojasnila Martiničeva, bodo gasilci v nadaljevanju preverjali, ali so se pojavila nova gorišča, saj temperature ostajajo visoke. Izrazila je upanje, da tretja rotacija ne bo več potrebna.

Vlada Republike Slovenije je na predlog Ministrstvo za obrambo RS/Slovenian Ministry of Defence odločila, da se zaradi...

Objavil/a Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje dne Ponedeljek, 09. avgust 2021

Vlada je na dopisni seji v sredo sicer sprejela sklep glede podaljšanja pomoči pri gašenju požarov v Severni Makedoniji. Po novem omejitev pomoči ne bo več omejena na sedem dni, omogočili bodo tudi morebitne nove rotacije enote z novimi pripadniki civilne zaščite. Vrednost napotitve so ocenili 220.000 evrov, to pa vključuje tudi možnost nove rotacije ali popolnitve.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija