PRVA DRŽAVA BREZ POTEPUŠKIH KUŽKOV: Rezultat humanega pristopa in ozaveščanja javnosti

Trendi

Nizozemska je prva država na svetu, ki se lahko pohvali z odsotnostjo brezdomnih psov na svojih ulicah, medtem ko je po svetu približno 200 milijonov potepuških psov. Ta dosežek je rezultat humanega pristopa in ozaveščanja javnosti.

Psi so že stoletja pomemben del nizozemske kulture, služili so kot ljubljenčki, statusni simboli ter delovne živali. Vendar je epidemija stekline v 19. stoletju povečala število zapuščenih psov na ulicah. Ključno spremembo je prinesla uvedba davka na pse, vendar je naletela na težave, saj ljudje niso mogli ali želeli plačati davka, kar je povzročilo še več potepuških psov. Posledično je leta 1864 nastala prva agencija za zaščito živali, ki je postavila pravice živali v ospredje socialnih vprašanj v družbi, je na LinkedIn-u objavil ThePetNest.

Nizozemska vlada se je odločno lotila problema potepuških psov s številnimi ukrepi. Uvedba visokih davkov na pse iz trgovin je spodbudila posvojitve iz zavetišč, ustvarjajoč prostor za te živali. Pomemben korak predstavlja tudi nacionalna pobuda CNVR, angl. kratica za Collect, Neuter, Vaccinate and Return, kar pomeni ujemi, steriliziraj/kastriraj, cepi in vrni. Poleg tega je bila ustanovljena specializirana policija za živali, ki se odziva na nasilje nad živalmi in pomaga pri njihovem reševanju. Stranka za živali se prav tako posveča pravicam in dobrobiti živali.

Nizozemska prepoznava potepuške pse ne le kot grožnjo za zdravje in varnost, temveč tudi kot etični in moralni problem. Zavedajo se krutosti do psov ter čustvenega bremena, ki ga nosijo ljudje ob pogledu na trpeče in zapuščene živali. Leta 2016 so zabeležili zadnjega potepuškega psa na nizozemskih ulicah, kar je rezultat dolgoletnih prizadevanj in učinkovitih politik za nadzor pasjih populacij ter skrb za dobrobit živali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kristjan |  25 .02. 2024 ob  15: 54
Daleč je nizozemska kultura... od balkanskega primitivizma