PROTIPOPLAVNI NASIP OB VIPAVI BO VIŠJI: Ukrepi pred gradnjo poslovno-obrtne cone (FOTO)

Vipavska dolina

Novogoriška občina bo v okviru projekta Visfrim zvišala protipoplavni nasip ob reki Vipavi pri Prvačini. Za zagotovitev boljše pretočnosti reke bo poleg tega iz struge očistila 3700 kubičnih metrov proda pod mostom na regionalni cesti Dornberk-Prvačina ter tako sprostila tretjo odprtino mostne konstrukcije.

S temi protipoplavnimi ukrepi želi Mestna občina Nova Gorica dodatno zaščititi del naselja Prvačina in območje, kjer naj bi v prihodnje uredili poslovno-obrtno cono, je povedala višja svetovalka za investicije na občini Darja Anzelc.

Med železniškim mostom in mostom z državno cesto na desnem bregu Vipave bodo nadgradili obstoječi protipoplavni nasip za preprečitev razlivanja reke proti Prvačini. Nasip bo dolg 293 metrov in širok do štiri metre. Dela že potekajo in bodo predvidoma končana aprila.

Celotna investicija je ocenjena na 360.000 evrov. Za projekt so pridobili 85 odstotkov sredstev iz evropskega sklada Interreg Slovenija-Italija, 15 odstotkov pa bo prispevala novogoriška občina.

Cilj projekta Visfrim, v katerega je vključenih 11 slovenskih in italijanskih partnerjev, je vzpostavitev učinkovitega obvladovanja poplavne ogroženosti na čezmejnih porečjih. Vrednost celotnega projekta znaša skoraj tri milijone evrov.

V okviru projekta so poleg nekaterih negradbenih ukrepov predvideni tudi manjši protipoplavni gradbeni ukrepi v porečju Vipave. Poleg zvišanja nasipa pri Prvačini so tako v načrtu še protipoplavni ukrepi na območju Čukelj in Zapučk in protipoplavni zid v Grabcu pri Mirnu na Goriškem.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija