PROJEKT 'PONI OBALNO-KRAŠKA': Od ideje do podjetniške uresničitve v štirih mesecih

Koper

Ste kdaj razmišljali o lastnem podjetju, a niste vedeli, kje začeti? Morda je čas, da se pridružite projektu Podjetno nad izzive – PONI Obalno-kraška. Regionalni razvojni center Koper je objavil prvi razpis, ki bo pomagal uresničiti vaše podjetniške sanje. Takih razpisov bo še devet, do leta 2028 pa bo vključenih več kot sto udeležencev.  

Srečanje udeležencev in mentorjev PONI na predstavitvi poslovnih idej in novoustanovljenih podjetij

PONI Obalno-kraška je inovativen projekt usmerjen v podjetniško usposabljanje. Namenjen je posameznikom, ki imajo podjetniško idejo, a morda ne vedo, kako jo realizirati. Projekt bo skupini do enajstih udeležencev v obdobju štirih mesecev zagotovil podporno podjetniško okolje, strokovno pomoč mentorjev in dodatna usposabljanja s strani zunanjih izvajalcev.

Kako poteka?

Program je zasnovan tako, da udeleženci v štirih mesecih prejmejo ključna znanja s področja podjetništva. Skozi štiri faze razvijajo svojo poslovno idejo, izdelajo poslovni model in načrt ter pripravijo vse potrebno za realizacijo na trgu. Cilj projekta je ne le nuditi znanje, temveč tudi spodbujati ustanovitev novih podjetij.

Kdo se lahko prijavi?

Ciljna skupina so potencialni podjetniki ne glede na spol, starost in izobrazbo, s stalnim ali začasnim bivališčem v obalno-kraški regiji. Pomembno je, da imajo ob prijavi okvirno pripravljeno svojo podjetniško idejo. Prijavitelji morajo biti na dan vključitve brez statusa zaposlitve, študenta, itd.

Kaj ponuja projekt?

Udeleženci bodo prejeli plačano štirimesečno usposabljanje v prostorih RRC Koper, kjer bodo redno zaposleni. Projekt se izvaja v okviru Programa evropske kohezijske politike, s finančno podporo Republike Slovenije in Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Kako se prijaviti?

Prijave je mogoče oddati osebno na sedežu RRC Koper ali po pošti najkasneje do 4. decembra 2023, do 12. ure. Več lahko izveste na predstavitvi projekta, ki bo potekala preko spletne aplikacije Zoom v sredo, 22. novembra, ob 11.00. Prijava udeležbe na predstavitvi je možna preko elektronske pošte.

Za dodatne informacije o vsebini in poteku projekta se lahko obrnete na mag. Tino Jančar Matekovič: tina.matekovic@rrc-kp.si, 05 66 37 590.

Navdihujoče zgodbe iz PONI-ja: Uspešna podjetniška pot zahvaljujoč znanju in podpori

Bivši udeleženci programa PONI so delili svoje navdihujoče izkušnje, razkrivajoč, kako je program oblikoval njihovo podjetniško pot. Simona Černetič Mingot, lastnica Lepotnega studia Šinjorina, se je odločila za PONI, da bi pridobila ključno znanje o mreženju, trženju in vodenju podjetja. Po zaključku programa je uspešno uresničila svojo poslovno vizijo: "Z eno udeleženko sem se povezala tudi poslovno in potrjujem, da je pomembno iskati poslovne priložnosti že znotraj samega programa. Zahvaljujem se vsem mentorjem na PONI-ju, ki nas tudi po programu vabijo na dogodke, nam stojijo ob strani ter so nam na voljo za kakršnokoli pomoč. Vsem nadobudnim podjetnikom pa udeležbo na programu iskreno priporočam!"

Simona Černetič Mingot, Lepotni studio Šinjorina, fotografija: Vani

Andreja Babič, certificirana refleksoterapevtka, ki opravlja svojo dejavnost v B centru v Kopru, se je s programom opremila z znanjem in pogumom za samostojno pot v svoji dejavnosti. Program je pokril vse vidike poslovanja, od razvoja vizije do učinkovitega upravljanja s časom: "To je bila nepozabna izkušnja tudi zaradi soudeležencev, s katerimi smo se zelo dobro povezali in se medsebojno podpirali. Te vezi ohranjamo še danes."

Andreja Babič, refleksoterapija

Dodatne izkušnje udeleženk, kot so Špela Šedivy, ki izdeluje kamnite skulpture, Irene Ravaliko iz Casa Ladonia in Sonja Urbančič Zec iz Casa Miranda, pričajo o raznolikosti podjetniških poti, ki so jih oblikovali s pomočjo PONI programa. Vse poudarjajo neprecenljivost mreženja, razvoja znanja in podpore, ki so jih prejeli med programom. Kiparka Špela Šedivy je povedala: "Ko smo z mentorji predelali vse teme, sem dobila občutek, da imam vpogled v celostno delovanje podjetja in sem se zato tudi res lažje podala na samostojno poslovno pot. Zaenkrat so za mano prvi štirje meseci delovanja in zadovoljna sem, predvsem pa srečna, ker je delo s kamnom, oblikovanje in kiparjenje s tem postalo moja vsakodnevna služba. Tega sem si vedno želela."

Špela Šedivy, kamnite skulpture

Zgodbe teh podjetnic izpostavljajo, da PONI ne le izpolni pričakovanja, temveč jih preseže, kar potrjujejo zadovoljni udeleženci, ki so program doživeli kot ključno odskočno desko na njihovi podjetniški poti.

Vse o PONI programu najdete na spletni strani Regionalnega razvojnega centra Koper.

Projekt je delno financiran s strani Evropske unije in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in delno s strani Republike Slovenije.