PROBLEMATIČNA "MORSKA PIRANHA" V USTJU DRAGONJE: Zaradi njenega ugriza je kopalka že potrebovala šive (FOTO)

Piran

Včeraj smo poročali o neodgovornem vedenju nekaterih obiskovalcev Krajinskega parka Sečoveljske soline. Ob tem smo objavili fotografijo ribe, ki jo je nekdo ujel, potem pa jo pustil odvrženo na tleh. Oglasil se nam je bralec in povedal, da je riba na fotografiji po njegovem mnenju skakavka. Ker gre za požrešno in tudi napadalno ribo z močno čeljustjo in ostrimi zobmi, se jo je prijelo tudi ime "terminator" ali "morska piranha" oziroma "morska barakuda".

Fotografija ribe iz Krajinskega parka Sečoveljske soline, ki smo jo objavili včeraj. Ko jo je videl bralec, je posumil, da gre najverjetneje za skakavko.

Za pojasnila, ali bi res lahko šlo za skakavko, smo se obrnili na strokovnjake z Morske biološke postaje Piran, Nacionalnega inštituta za biologijo, kjer dr. Lovrenc Lipej odgovarja: "Če bi ribo videl z boka, bi bil v to popolnoma prepričan, tako pa lahko domnevam, da gre (res) za skakavko (Pomatomus saltator). Njeno pojavljanje v slovenskem delu Jadrana je znano že dlje časa."

Skakavka in cipelj

Čeprav nekateri menijo, da gre za invazivno tujerodno vrsto ribe, Lipej odgovarja, da to ne drži: "Skakavka (po italijansko pesce serra, hrvaško strelka) se od konca prejšnjega stoletja vztrajno širi proti severu. Torej ne gre za tujerodno vrsto, ampak za vrsto, ki se iz južnih predelov Mediterana širi proti severu."

Najdemo jo tudi v slovenskem delu Jadrana, posebej rada se zadržuje ob ustjih rek. Je plenilka, ki se hrani s številni drugimi ribami, tudi večjimi, npr. ciplji. Lahko pleni tudi druge plenilce, kot so orade in brancini. "V Tarski vali (Poreč) v zadnjih letih v tradicionalnih izlovih konec ali v začetku leta pogosto ulovijo velike količine skakavk. Ker pleni velike količine cipljev, še posebej v ustju reke Neretve, jo smatrajo za problematično vrsto," pojasnjuje Lipej.

Na žalost pa skakavka tudi ugrizne, čeprav se to zgodi v izredno redkih primerih. Pred dvema letoma je na priljubljeni španski plaži El Ribollo ugriznila kopalko v stopalo. Rana je bila tako velika, da so jo zdravniki morali zašiti. Skakavka sicer človeka nikoli ne izbere za plen, zato predvidevajo, da je najverjetneje oprezala za manjšimi ribami, zgrešila pri ugrizu in zagrizla v stopalo kopalke. Zatem je skakavka na isti plaži ugriznila še dva otroka, tako da so plažo za nekaj dni celo zaprli.

Za skakavko velja, da je izredno požrešna in lovi še tudi, ko ima že poln trebuh. Zraste do velikosti enega metra, ima močno čeljust in ostre zobe. V Jadranskem morju ima samo enega naravnega sovražnika, to je morski pes modrulj. Radi pa jo lovijo tudi ribiči, saj gre za zelo okusno ribo, ki marsikomu tekne na krožniku.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija