PRIMORSKO PODJETJE USPEŠNO SKOZI ZAOSTRENE RAZMERE: Družba Fama lani z rastjo prodaje

Vipavska dolina

Trgovska družba Fama iz Vipave, ki ima 25 manjših trgovin in trgovskih centrov na Primorskem, je leto 2021 zaključila s štiriodstotno rastjo prodaje in ustvarila 25 milijonov evrov bruto prihodkov. Kljub zaostrenim razmeram zaradi višjih stroškov in podražitev napoveduje tudi letos dobre rezultate.

Neto realizacija bo znašala več kot 22 milijonov evrov.

"Za nami je nesporno najtežje leto v naši 30 letni zgodovini, ne zaradi posla, pač pa predvsem zaradi koronavirusne bolezni, ki je zaznamovala preteklo leto. Naši kupci v veleprodaji so imeli svoje lokale zaprte več kot pol leta. Z neverjetnimi napori in pripadnostjo kolektivu smo zato dosegli neverjetne rezultate, saj smo ob koncu lanskega leta beležili celo rast v višini štirih odstotkov, kar je za to situacijo neverjetno," je v pogovoru povedal direktor Fame Aleksander Lemut.

Tudi poslovni rezultat bo pozitiven, po Lemutovih besedah bo dobiček na ravni iz lanskega leta, to je okrog 450.000 evrov. To je okrog dva odstotka prihodkov, kar je sicer za dinamičen razvoj podjetja nekoliko premalo, vendar ga bodo tudi letos namenili za prenove in nove investicije.

Lani so odprli nov market v Gorjanskem pri Komnu, obnovili in povečali so marketa v Kanalu in Vanganelu pri Kopru. "Opravili smo večjo investicijo v informacijski sistem, za vodstvo veleprodaje smo uredili nove prostore in kupili novo tovorno vozilo in kombi," je dejal Lemut.

Tudi v letošnjem letu napovedujejo nove investicije, vendar o njih še ne želijo govoriti, saj so se jim močno povečali stroški zaradi višjih cen energentov, prevozov, višje so tudi nabavne cene njihovih dobaviteljev. Samo zaradi višjih stroškov za električno energijo, gorivo in plin so nenačrtovano višji za 250.000 evrov.

V Fami je trenutno 134 zaposlenih. "Njim gre vsa zahvala. Ne le, da so celoten delovni čas v zaščitnih maskah, upoštevati morajo zahtevne protokole, ob tem pa so se srečevali tudi z različnimi napadi proticepilcev," je pojasnil Lemut.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija