PRIMER SPOLNEGA NADLEGOVANJA DIJAKINJ NA SLOVENSKI ŠOLI: Učitelj naj bi si jih "želel za božič"

Kronika

V Strokovno izobraževalnem centru Brežice naj bi obravnavali primer spolnega nadlegovanja; učitelj naj bi dijakinjam prek družbenih omrežij pošiljal neprimerna sporočila, poroča spletni portal Žurnal24. Eni od dijakinj naj bi po pisanju portala Žurnal24 napisal, da si jo "želi za božič".  Ravnateljica Mojca Tomažin je danes za STA pojasnila, da so na podlagi prijav mladoletnih dijakinj primer po uradni dolžnosti prijavili policiji.

O podrobnostih ravnateljica ni želela govoriti. S šole so poslali pisno pojasnilo, da v zvezi z zadevo zaradi varovanja osebnih podatkov in zaščite mladoletnih oseb ter v interesu preiskave predkazenskega postopka po navodilih policije ne dajejo drugih podatkov. "Učitelj ni več zaposlen na zavodu," so še zapisali v Strokovno izobraževalnem centru Brežice.

Na Policijski upravi (PU) Novo mesto so za STA povedali, da informacij zaradi varstva osebnih podatkov, varovanja integritete žrtve nasilja in njene zaščite ne morejo podati. Da so dobili omenjeno prijavo, niso želeli potrditi. Izpostavljanje konkretnih primerov posega v sfero dostojanstva žrtev in njihovo intimnost. Povzroča jim dodatno škodo in jih stigmatizira, so pojasnili.

Fotografija je simbolična. 

Policisti sicer na podlagi prijav in kakršnihkoli informacij o sumu storitve kaznivih dejanj zberejo vsa potrebna obvestila. Povežejo se z vsemi pristojnimi ustanovami in strokovnjaki ter storijo vse za zaščito žrtev, o ugotovitvah pa seznanjajo pristojno tožilstvo, so dodali.

"Na splošno pojasnjujemo, da so kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost dejanja spolnega, fizičnega in psihičnega nasilja in pomenijo za žrtve enega najhujših posegov v njihovo osebnostno celovitost. Gre za dejanja, s katerimi je prizadeta spolna nedotakljivost osebe, posledice pa so za žrtve lahko zelo hude."

Žrtve tudi pozivajo, da spolno nasilje nemudoma prijavijo, policisti pa bodo skladno s svojimi pristojnostmi izvedli vse potrebne ukrepe za preprečitev nezakonitih ravnanj. Storili bodo vse, da kaznivo dejanje preiščejo, odkrijejo storilca in zavarujejo dokaze, potrebne za kazenski postopek, so še dodali na PU Novo mesto.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija