PRIJELI TROJICO VLOMILCEV V BANKOMATE: Kraj so vedno zapustili na električnih skirojih (FOTO)

Kronika

Ljubljanski policisti so v zadnjem mesecu na območju mesta obravnavali štiri vlome v bankomate s plinsko eksplozijo. Pridržali so tri državljane Hrvaške, in sicer 29-letnika, 33-letnika in 37-letnika, ki jih sumijo kaznivih dejanj. Dežurna preiskovalna sodnica je za vse tri osumljence nedavno odredila pripor, so pojasnili na (PU) Ljubljana.

V dveh primerih vlomov so storilci uspeli dejanje dokončati in so ukradli gotovino, v dveh primerih pa je ostalo pri poskusu. Policisti so zadnji primer vloma v bančni avtomat s plinsko eksplozijo obravnavali v sredo nekaj pred 4. uro zjutraj na območju ljubljanskih Most.

Policisti so začeli preiskavo, v katero so vključili večje število policistov in kriminalistov, ter o kaznivem dejanju obvestili vse policijske enote v državi, je pojasnil vodja oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana Valter Zrinski.

Novomeški policisti so dobro uro kasneje osumljence izsledili na mejnem prehodu Obrežje, ko so z osebnim vozilom zapuščali Slovenijo. Kriminalisti PU Ljubljana so nato trem osumljencem odvzeli prostost in odredili pridržanje, osebno vozilo pa zasegli.

Policisti so v okviru kriminalistične preiskave ugotovili, da so osumljenci pri izvrševanju kaznivih dejanj uporabljali več vozil. Še enega so namreč odkrili na kraju storitve kaznivega dejanja. Na podlagi odredbe pristojnega sodišča so nato policisti preiskali obe osebni vozili, pri čemer so v drugem našli predmete, ki so jih osumljenci uporabljali pri izvršitvi navedenega kaznivega dejanja.

Našli in zasegli so električna skiroja, s katerima so po vlomu v bankomat storilci zapuščali kraj, nahrbtnik s plinskimi jeklenkami, s katerimi so povzročili eksplozijo, oblačila, maskirne kape z izrezi za oči in več drugih predmetov.

Na podlagi do sedaj opravljenih forenzičnih (DNK) preiskav so ugotovili, da je kaznivega dejanja vloma v bankomat na območju Šiške, ki se je zgodil 5. junija, utemeljeno osumljen 29-letni državljan Hrvaške. Glede vpletenosti 33-letnika in 37-letnika pa policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in dokazov.

Vsi trije osumljenci so bili v preteklosti že obravnavani zaradi premoženjske kriminalitete, eden od njih pa je bil tudi v preiskovalnem zaporu zaradi vloma v bančni avtomat.

Kot je pojasnil Zrinski, policisti nadaljujejo intenzivno kriminalistično preiskavo s ciljem ugotavljanja oziroma dokazovanja vpletenosti treh osumljencev v preostale tovrstne vlome v bankomate, saj morajo pregledati in ovrednotiti veliko število informacij, ki so jih zbrali v okviru preiskave. Za kaznivo dejanje velike tatvine je predpisana zaporna kazen do pet let.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija