PRI KATERI STAROSTI JE PRIMERNO DOVOLITI OTROKU TELEFON? Zbežal iz šole, da je lahko doma igral igrice (VIDEO)

Izola

Risanke, igrice, brskanje po spletu, sledenje drugim na družbenih omrežjih … je le nekaj funkcij novodobnih mobilnih naprav in aplikacij, ki z dobro premišljeno zasnovo človeka hitro posrkajo vase. Ena skrajnih pasti je nekemična zasvojenost. Prvi znaki prekomerne rabe zaslonov pa se pokažejo že dosti prej.

Slabša koncentracija pri pouku, postavljanje šolskih obveznosti na stranski tir in posledično slabši učni uspeh, nespečnost, slabša samopodoba in izguba stika z vrstniki so kritične posledice prekomerne rabe pametnih naprav. V izolskem centru za zdravljenje odvisnosti od interneta Logout so obravnavali primer, ko je otrok med prvim odmorom v šoli zbežal domov, da se je lahko igral z igralno konzolo. Zato, opozarjajo strokovnjaki, je potrebno otrokom postaviti meje veliko prej, preden zadeva pride do te točke.

Težko je reči, katera starost je najbolj primerna, da se otroku dovoli uporaba zaslona. Kot pravi Janez Arh iz Logout centra, je za uporabo potrebna določena stopnja odgovornosti, kar pomeni, da mora otrok pokazati odgovornost za, na primer, šolo, gospodinjska opravila, da pospravi sobo, ima morda hobije – preden dobi v roke telefon.

Poleg tega Arh meni, da otroci v osnovni šoli ne potrebujejo pametnih telefonov, ki omogočajo priklop na internet. Podobno velja za družbena omrežja, ki jih osnovnošolci najpogosteje uporabljajo, jim pa ne prinašajo pravzaprav nobene koristi, kvečjemu tveganja in neprijetne posledice.

Pediatri svetujejo, da otrok do drugega leta starosti sploh ne dobi v roke telefona, po dveh letih zelo malo, kakšna risanka na ekranu, potem pa zelo omejeno in nadzorovano s strani staršev in učiteljev, poudarja ravnatelj OŠ Vojke Šmuc Izola, Anton Baloh.

Predvsem pa naj bodo starši za vzgled otrokom – pred nakupom naj se postavijo pravila uporabe in sankcije, ki sledijo v primeru kršitve dogovorov. Nagrada za upoštevanje dogovora pa naj nikakor ne bo podaljševanje časa na zaslonih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  05 .01. 2024 ob  15: 21
14
BOB DNEVA

"Vsem pametnim napravam navkljub sem sam vendarle še malo pračlovek. Raje kot stik s pametnimi napravami imam stik s tistimi, s katerimi si delim ta planet."
Igor Gošte, kolumnist
Četrtek, 21.decembra 2023
Večer