PREŽENITE JESENSKO OTOŽNOST: Načini, kako se razveseliti v deževnih dneh

Trendi

Če ste ena tistih oseb, ki se na začetku deževnih jesenskih dni počutijo melanholično in žalostno, si poskusite pomagati s temi nasveti. Tako boste hitro srečnejši in na splošno boljše razpoloženi.

Uživajte vitamin D

Vitamin D oziroma sončni vitamin nas med drugim varuje tudi pred tesnobo in depresijo, saj sodeluje pri tvorbi serotonina, tako imenovanega hormona sreče. Zlasti D3, ki je eden izmed najpomembnejših D vitaminov, pomaga proti depresiji in anksioznosti. Vitamin D nastaja iz UVB sončnih žarkov. Poznamo namreč UVA in UVB sončne žarke. V največjem obsegu do naše kože prodre UVA sevanje (95 odstotkov). UVB žarke absorbirajo ozon in morebitni oblaki, zato jih na koncu le približno 5 odstotkov prodre v kožo. Preudarno sončenje je zato ključ do zdrave kože in pravšnje proizvodnje D vitamina.

Največja izpostavljenost zemljine površine sončnim žarkom naj bi bila med 10.00 in 16.00. V tem času tako UVA kot UVB žarki prepotujejo najkrajšo pot do zemlje in so tako močnejši. Zato se smatra, da je učinkovito UVB žarke loviti v času med 10.00 in 16.00 oziroma med 11.00 in 15.00, najbolj pa okrog 12.00.

Družite se

Socialna izolacija je lahko simptom in vzrok slabega duševnega zdravja. Raziskave so pokazale, da druženje izboljšuje psihično počutje ljudi. Pomaga že to, da imamo občutek, da imamo ljudi, na katere se lahko obrnemo v težkih časih. S prijatelji ali družinskimi člani se na primer dogovorite za sprehod, skupaj obiščite gledališče ali si privoščite pico. Če se ne morete srečati v živo, so tudi videoklici odličen način za ohranjanje stikov in izboljšanje razpoloženja.

Pojdite v naravo

Vemo, da so naravna in zelena območja dobra za ljudi in nas osrečujejo. Sprehod po gozdu ali ob jezeru vam bo povrnil potrebno energijo in izboljšal razpoloženje. Tudi čist zrak bo pozitivno vplival na vaše zdravje in psiho. Želeni učinek zamenjave negativnih čustev s pozitivnimi lahko dosežete že s 15-minutnim sprehodom, najbolje okoli poldneva.

Telovadite

Samo zato, ker je vetrovno ali deževno ali pa kar oboje hkrati, ne pomeni, da se morate odreči vadbi na prostem. Naj vam slabo vreme ne postane izgovor za to, da ne morete oditi na sprehod ali pa preteči nekaj kilometrov. Preprosto si nadenite pelerino ali pa toplo bundo s kapuco ter nepremočljive čevlje in pojdite ven na dež. Tek ali kolesarjenje v dežju sta lahko nekaj najlepšega, razburljivega in zabavnega. Nima smisla, da bi prenehali s tekom samo zaradi malce dežja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija