PREPOVED OBRATOVANJA TRGOVIN OB NEDELJAH IN PRAZNIKIH: Tako so se znašla obalna mesta na Hrvaškem

Svet

Mesto Split je vse praznike in nedelje do konca leta razglasilo za sejemske dni. Na Reki so za sejemske dni razglasili dan mrtvih ter vse nedelje in praznike v času adventa. S tem so omogočili prodajo na prostem tudi ob praznikih, ki jo novi zakon o trgovini prepoveduje, medtem ko so trgovine ob nedeljah lahko odprte le 16 nedelj v letu.

Prodaja na kioskih, stojnicah in podobna prodaja na prostem kot sestavni del sejemskega dogajanja se lahko začne ob 8. uri zjutraj in konča ob polnoči.

Iz splitske mestne uprave so sporočili, da so s to odločitvijo podprli pobudo splitskega obrtnega združenja in omogočili delo obrtnikom v času, ko mnoge dejavnosti ustvarijo večino svojega prometa, česar jim zakon o trgovini ne dopušča.

Reške mestne oblasti so medtem pojasnile, da je advent na Reki, ki bo potekal od 2. decembra do 7. januarja, zelo pomemben za Reko in njeno turistično ponudbo. Obenem so se odločile, da za sejemski dan razglasijo tudi 1. november.

Hrvaški premier Andrej Plenković je ta teden sicer napovedal, da bo vlada sprejela odlok, ki bo na 1. november omogočil prodajo specializiranim trgovinam. S tem bo vlada na dan mrtvih izjemoma dovolila prodajo cvetja in sveč.

Poleg trgovin na prostem ob sejemskih dnevih so po novem zakonu ob praznikih in vseh nedeljah v letu lahko sicer odprte prodajalne v sklopu železniških in avtobusnih postaj, letališč, morskih pristanišč, trajektov in letal, kot tudi tiste na bencinskih črpalkah, v bolnišnicah, hotelih, kulturnih in verskih ustanovah, navtičnih marinah, kampih ter kmečkem turizmu in zavarovanih območjih narave.

Med izjemami so tudi tržnice, medtem ko so tudi trgovine v sklopu tržnic lahko odprte le 16 nedelj v letu.

Mestne oblasti v turističnih krajih na Hrvaškem, zlasti na obali, so že poleti kljubovale novemu zakonu o trgovini ter za sejemske dni razglasile nekatere praznike in nedelje. Pričakovati je, da bo podobno odločitev poleg Splita in Reke pred adventom sprejelo tudi več drugih mest.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija