PREPLAH V ZDA ZARADI DOMNEVNE RESNE GROŽNJE: Krožijo ugibanja o možnosti ruske namestitve jedrskega orožja v vesolju

Svet

V ZDA so začela krožiti ugibanja o resni grožnji nacionalni varnosti. Sprožil jih je predsednik odbora za obveščevalne dejavnosti v predstavniškem domu Mike Turner, ki je zahteval umik oznake zaupno z dokumentov, ki naj bi govorili o tem. Narava grožnje uradno ni znana, mediji pa omenjajo možnost ruske postavitve jedrskega orožja v vesolju.

Republikanec Turner je v sredo objavil izjavo, ki omenja "resno grožnjo nacionalni varnosti". "Prosim, da predsednik Biden umakne oznako zaupno z vseh informacij v povezavi s to grožnjo, da bi lahko kongres, administracija in naši zavezniki odkrito razpravljali o potrebnih dejanjih v odgovor na to grožnjo," je sporočil.

Svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan je novinarjem kasneje dejal, da je kongresnike o grožnji nameraval seznaniti v četrtek, in ni znal pojasniti, zakaj je Turner poročanje predstavnikov vlade zahteval nemudoma.

Predsednik predstavniškega doma kongresa Mike Johnson pa je novinarje miril, da ni razloga za zaskrbljenost, ker da imajo krmilo v varnih rokah. To so medijem povedali tudi drugi kongresniki republikanske in demokratske stranke.

Več ameriških medijev, vključno s Politicom, na podlagi dobro obveščenih kongresnih zaupnih virov sicer poroča, da naj bi šlo za grožnjo Rusije, povezano z vesoljem, natančneje z ruskim oboroževanjem določenih sistemov v Zemljini krožnici. Ugibajo, da bi lahko šlo za nove ruske nadzvočne raketne izstrelke ali pa jedrsko orožje.

Obenem mediji ocenjujejo, da gre za Turnerjevo politično potezo. Kongresnik namreč odločno podpira nadaljevanje ameriške pomoči Ukrajini, ki jo Johnson po naročilu bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa blokira. Turner naj bi s tem skušal republikanske kolege prepričati v potrditev pomoči, vendar pa je uvrstitev predloga zakona, ki ga je senat že potrdil, na glasovanje odvisna od Johnsona.

Vodja demokratske manjšine Hakeem Jeffries naj bi načrtoval poseben parlamentarni postopek, po katerem bi lahko predlog zakona na glasovanje uvrstila večina 218 kongresnikov, pri čemer pa bodo demokrati potrebovali tudi podporo nekaj republikancev in ni jasno, koliko jih je pripravljenih na upor proti lastnemu predsedniku kongresa.

Da v predstavniškem domu obstaja več kot zadostna večina za potrditev predloga, pa priznavajo tudi nasprotniki pomoči Ukrajini, zato si glasovanja ne želijo, poroča Politico.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  15 .02. 2024 ob  22: 01
Vlada Amerike že desetletja ustrahuje ljudi po svetu tako ali drugače. In po toliko časa ustrahovanja so sami postali največji paranoiki na svetu. Vsi so jim sovražniki in proti vsem morajo imet orožje za se branit. Ma chi cazzo te napda jebote kurac? Že vsa ta desetletja amerika napda druge. In pol se ona boji drugih.
Gremo Rusija!
hribi |  15 .02. 2024 ob  11: 43
Prvič v zgodovini človeštva je velesila ZDA povedala, da nima orožja za zaustavitev DOVNEMNE Ruske nuklearne eksplozije v vesolju. To je tako manipulatorska izmišljotina, da ji težko nasedejo se malce manj inteligentni. Verjetno bi bilo bolj primerno v oklepaju se pripisati, da gre za čisto izsiljevanje Senata da odobrijo tistih famoznih 60 milijard Ukrajini. Da se bojijo Rusov, ki so v Ukrajini lačni, brez goriva in orožja. Nam pa razlagajo že 2 leti da Ukrajinci zmagujejo, da bodo prišli do Krima in se na njihovih vesoljskih plovilih odpeljali v vesolje po tiste bombe.