PRENOVLJENI "MOŽGANI" RIŽANSKEGA VODOVODA: Kaj vse so zamenjali z 250 tisočaki v nadzornem centru vodarne v Cepkih? (FOTO)

Koper

Rižanski vodovod Koper je na svetovni dan voda predstavil svojo novo pridobitev, prenovljen nadzorni center vodarne v Cepkih. Prenova je stala 250.000 evrov, ki so jih financirali iz lastnih sredstev. Njihovi pogledi pa so že usmerjeni v prihodnost, saj želijo z novimi investicijami postati samozadostni pri porabljeni električni energiji.

Posodobili so 25 let staro stavbo, ki je tako postala energetsko bolj učinkovita, saj so poleg nove fasade in menjave stavbnega pohištva zamenjali tudi ogrevalni sistem. Dogradili so malo čistilno napravo, zamenjali stare strojne in elektro instalacije. Popolnoma novi so tudi informacijski sistem ter povezave z vodnimi črpališči.

V vodarni v Cepkih je zaposlenih devet delavcev, s prenovo stavbe in informacijskega sistema pa je njihovo delovno mesto postalo bolj prijazno. Prenovo so začeli oktobra lani in jo zaključili pred nekaj dnevi, danes pa tudi uradno predali namenu.

"Nadzor nad distribucijo je iz dneva v dan bolj računalniško voden, bolj napreden in vse bolj tehnološko zahteven. S prenovo smo naredili te prostore za naše sodelavce bolj prijazne, saj v njih delajo 24 ur na dan, tu je stalno nekdo prisoten in tu so možgani našega podjetja. Zato je prav, da so pogoji za delo optimalni," je poudaril direktor Rižanskega vodovoda Koper Martin Pregelj.

Rižanski vodovod Koper preko leta oskrbuje s pitno vodo 88.000 prebivalcev slovenske obale, v turistični sezoni je treba zagotoviti oskrbo do 130.000 ljudem. "Zato tu ne sme biti napak, zato je kontrola nad proizvodnjo pitne vode in potem distribucija do sleherne pipe tako zelo pomembna."

Koprski župan Aleš Bržan pa je spomnil, da bodo prebivalci štirih obalnih občin potrebovali dodaten vodni vir, ki bo zagotavljal nemoteno oskrbo s pitno vodo preko celega leta. Zato je zadovoljen, da se je v reševanje tega problema vključila tudi država, ki sedaj išče najboljše rešitve.

"Z vodo je treba varčevati, bojim se, da bodo plastenke z vodo potrebne tudi v prihodnje, ker imamo vode premalo. Marsikje je potrošimo več, kot je potrebno, zato bodimo bolj skrbni glede porabe tistega, kar je najbolj dragocen vir v naši okolici. Kar pa se Rižanskega vodovoda tiče, smo lahko v Slovenski Istri ponosni, da imamo tehnološko napredno podjetje, ki je dobro organizirano in dobro poskrbi za oskrbo z vodo," je še dejal Bržan.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
solinar |  23 .03. 2021 ob  06: 33
250.000 za malo barve in nove računalnike, poleti pa pijemo klorirano greznico iz Gradol, polno kamna in smeti. Kar pride iz Hrvaške ne gre čez vodarno Rižana.
Ceno pa imamo, to pa ja. V zadnjih letih podražitev za več kot 100%.
Istriano |  22 .03. 2021 ob  21: 19
12
Kaj zdaj bomo pili elektroniko? Fantje moji je treba zrihtat vodo ne računalnike. Nimamo niti eno tretjino vode za svoje potrebe in štiri istrske občine smo edine štiri občine v državi, ki več kot dve tretjini vode kupujemo!!!! Vse ostale občine imajo koncesije in vode kolikor hočeš, mi pa kupujemo vodo od Hrvatov in Kraševcev. Tej naši "strokovnjaki" se obnašajo kot tisti, ki ima prazen račun in ga kontrolira z mega računalnikom. Če je na računu zero je zero. Voda je ali vode ni, za to kontrolirat ne rabiš računalnika.