PALAČA DE BELLI V ROKE ZRS KOPER: "Vidimo težek kamen, ki ga bomo morali premakniti, verjamem pa, da nam bo uspelo" (FOTO, VIDEO)

Koper

V Pretorski palači sta župan Mestne občine Koper Aleš Bržan in direktor Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper Rado Pišot danes podpisala pogodbo o prenosu stavbne pravice za palačo De Belli. Vanjo se bo v naslednjih letih preselil ZRS, v njej pa uredil še Interdisciplinarni sredozemski center raziskovalne odličnosti. Tako Pišot kot Bržan se veselita, da bomo čez nekaj let lahko občudovali obnovljeno palačo De Belli, enega izmed pomembnejših objektov v koprski občini. "Vidimo težek kamen, ki ga bomo morali premakniti, verjamem pa, da nam bo uspelo," je od podpisu dejal direktor ZRS-ja.

Mestna občina Koper je ZRS-ju brezplačno stavbno pravico za palačo De Belli podelila za obdobje 99 let, pod pogojem, da z obnovo pričnejo v roku petih let. ZRS je namreč kot edino znanstveno-raziskovalno središče izven Ljubljane v zadnjih letih občutno zrasel, celo do te mere, da mu sedanji prostori, ki jih imajo večinoma v najemu, ne zadostujejo več. Na dobrih 1300 kvadratnih metrov, kar predstavlja štirikrat večjo površino, kot jo imajo danes, bi tako preselili ves upravno-administrativni del središča, na drugih lokacijah bi poleg Centra za beneško zgodovino, ki bo do konca leta zaživel v palači Baseggio, ostali le laboratoriji.

V palači De Belli bi svoj dom našel tudi Interdisciplinarni sredozemski center raziskovalne odličnosti, v sklopu katerega želijo urediti stičišče več raziskovalnih inštitutov in univerz v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem. Tako bodo v palači uredili večnamenske prostore, namenjene povezovanju inštitutov in univerz, v kratkem naj bi ZRS začel sodelovati tudi z Univerzo na Primorskem.

Prenova palače je bila prvotno ocenjena na 2,5 milijona evrov, a se je investicija podražila, Pišot ocenjuje, da bi danes bilo za obnovo potrebnih 3.250.000 evrov. Delež denarja bi zagotovili s prodajo sedanje stavbe ZRS-ja na Garibaldijevi, kar pa morajo še doreči z občino, ki je lastnica prostorov, računajo na tudi na državna in kohezijska sredstva.

Pišot gradbeno dovoljenje pričakuje do konca tega leta

Medtem potekajo obnovitvena dela v palači Baseggio oz. borilnici, kamor bo, prav tako do konca tega leta, ZRS Koper umestil center za beneško zgodovino.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija