PREISKAVA NEZAKONITIH LEGALIZACIJ NEPREMIČNIN V ISTRI: Pridržano več oseb, med njimi tudi Slovenci

Kronika

V okviru preiskav več poslovnih in zasebnih objektov v povezavi z nezakonito legalizacijo stavb je bilo na območju hrvaške Istrske županije pridržanih 13 ljudi iz Hrvaške in Srbije, pa tudi Slovenije. Obtoženi so zlorabe položaja in pooblastil ter napeljevanja k zlorabi in ponarejanju listin, je danes sporočila istrska policija.

Osumljence so po zaslišanju na uradu za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok) že izpustili in se bodo pred sodiščem zagovarjali s prostosti, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Med osumljenimi so po neuradnih informacijah župan občine Fažana Radomir Korać, žena vodje županijskega oddelka za kmetijstvo Sandra Pinzan, štirje lokalni funkcionarji Emil Ferjančić, Damir Janko, Dora Komparić in Sead Ibrahimović ter investitorji. Med slednjimi sta tudi dva slovenska državljana.

Policija ocenjuje, da so si osumljenci z nezakonito legalizacijo stavb prislužili za več kot pol milijona evrov protipravne premoženjske koristi.

Istrska policijska uprava je dodala, da je v akciji sodelovalo več kot 40 pripadnikov Uskoka ter službe za gospodarski kriminal in korupcijo istrske policije, in da na različnih lokacijah preiskujejo več oseb, osumljenih kaznivih dejanj zoper uradno dolžnost.

Gre sicer za nadaljevanje lanskoletne velike akcije, znane pod imenom Dorina, ko so med drugim aretirali nekdanjo vodjo oddelka za urejanje prostora občine Vodnjan. Istrski kriminalisti so lani v okviru te akcije izvedli večje število preiskav, povezanih z nezakonitimi gradnjami in zlorabami položaja na področju prostorskega načrtovanja v Vodnjanu in drugih krajih v Istri.

Preiskovali so lastnike zemljišč, ki so v zadnjih desetih letih legalizirali svoje nezakonite gradnje, posrednike, zlasti geodete in projektante, ter zaposlene na mestni upravi v Vodnjanu, ki so te primere vodili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pesceserra |  28 .07. 2023 ob  09: 02
Medtem pa v sloveniji- okolje piran oddaja v uporabo priveze v jernejevem kanalu brez uporabnega dovoljenja ki so v neskladju s projektom in gradbenim dovoljenjem......tako kot v preteklosti gre za rezervacije privezov za tiste ki imajo veze......
Bižad |  28 .07. 2023 ob  08: 53
V našem koščku Istre pa velja pravilo teže denarja. Več kot denarja imaš, hitreje inšpektorja razveseliš in večjo črno gradnjo dobiš....za kasneje legalizirati seveda, vse po črki zakona.