PREDPRIPRAVA NA GRADNJO OBVOZNICE V KANALU: Zaradi rušenja hiše od danes delna zapora ceste skozi naselje

Goriška

V Kanalu bo od danes do predvidoma konca marca močno oviran promet, saj bo na odseku ceste skozi Kanal postavljena polovična zapora. Gradbeni delavci bodo zaradi gradnje kanalske obvoznice rušili stavbo, ki stoji v neposredni bližini regionalne ceste. Na obvoznico v Občini Kanal čakajo vsaj 30 let, njena trasa pa je bila začrtana že leta 2001.

Domačini se s traso, ki je bila začrtana pred več kot 20 leti, ne strinjajo. Opozarjajo, da ni primerna in bi bilo zato potrebno najti novo. To so izpostavili tudi ob predstavitvi projekta. Kanalci so prepričani, da bo načrtovani most uničil videz naravnih zaščitenih korit reke Soče, obvoznica pa da bi bila za marsikoga dvorišče. Prav tako bi morali zaradi načrtovane trase premakniti spomenik.

Pozivi domačinov doslej niso bili uspešni, jih je pa slišal novi kanalski župan Miha Stegel. Na Direkciji RS za infrastrukturo (DRSI) se je že dogovoril za sestanek, na katerem bodo poskušali najti primernejšo lokacijo. Predvidena trasa obvoznice bi namreč zaobšla le center Kanala, še vedno pa bi potekala skozi samo naselje.

Civilna iniciativa v kraju je prepričana, da bo most preko Soče uničil Soška korita in s tem veduto Kanala. Obvoznica je bila načrtovana v času, ko je bila v tem delu še težka industrija, te pa sedaj ni več, s čimer so se okoliščine spremenile.

"Radi bi ohranili Soška korita ter našli dolgoročno rešitev, ki bo sprejemljiva," je za STA povedal Stegel. Obenem pa se zaveda, da občutnih sprememb trase ne more več biti, saj direkcija že odkupuje zemljišča, projekt je pripravljen, z gradnjo pa naj bi začeli še letos.

"Vse skupaj je potrebno še enkrat temeljito premisliti. Mogoče bi lahko načrtovani most čez Sočo premaknili nekoliko bolj južno," je še povedal kanalski župan in dodal, da po začetku gradnje poti nazaj ne bo več.

Investicija v kanalsko obvoznico je ocenjena na pet milijonov evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija