SVETOVNA AKCIJA: Danes se začenja akcija Prekolesarimo svet

Slovenija

Ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora, ki bo 10. septembra, se danes začenja akcija Prekolesarimo svet, v kateri bodo sešteli prekolesarjene kilometre udeležencev akcije z vsega sveta. Aktivnost simbolizira povezanost sveta v prizadevanjih za preprečevanje samomora, so sporočili z Nacionalnega združenja za kakovost življenja Ozara Slovenija.

Nacionalno združenje za kakovost življenja Ozara Slovenija skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Slovenskim centrom za raziskovanje samomora in Slovenskim združenjem za preprečevanje samomora akcijo Prekolesarimo svet pred svetovnim dnevom preprečevanja samomora organizira drugič. Kot so sporočili, lahko v akciji sodelujejo odrasli, mladostniki, otroci, družine in organizacije, kolesarijo lahko na prostem ali doma na sobnem kolesu, sami ali v družbi.

Pobudnik aktivnosti je tudi letos Mednarodna zveza za preprečevanje samomora. Organizacija si je zadala izziv, da bi udeleženci z vsega sveta tudi letos v akciji z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor je obseg Zemlje, so sporočili iz Ozare. Lani je bil po njihovih navedbah cilj presežen za štirikrat, po svetu je bilo skupno prekolesarjenih 196.282 kilometrov, od tega 40.000 v Sloveniji. Prekolesarjene kilometre v času od 10. avgusta do 10. septembra namreč udeleženci akcije sporočijo prek spletnega obrazca na spletnih straneh organizatorjev, udeleženci pa lahko prejmejo potrdilo o sodelovanju.

Osamljenost poveča tveganje za samomor

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije zaradi samomora vsako leto umre okrog 800.000 ljudi. Po nekaterih ocenah je ta številka še višja, saj zaradi stigme, ki je povezana s samomorom, prihaja tudi do prikrivanja smrti, ki so posledice samomora. Svetovni dan preprečevanja samomora obeležujemo od leta 2003. Letošnje geslo dneva pa je Podajmo roko - rešimo življenje, ki spodbuja k razmišljanju o tem, kakšno vlogo ima nudenje pomoči in podpore pri preprečevanju samomora.

Pozitiven učinek in spremembo namreč lahko dosežemo, če ogroženim posameznikom pokažemo, da nas zanje skrbi in da nam ni vseeno. Vprašamo jih lahko po njihovem počutju in prisluhnemo njihovim zgodbam. Osamljenost namreč poveča tveganje za samomor, trdne in pristne vezi med ljudmi pa lahko delujejo varovalno. Pomoč in pozornost je pomembna tudi za tiste, ki so svoje bližnje izgubili zaradi samomora.

Deli novico: