PRED LOGARJEM IN PIRC MUSARJEVO ŠE TRIJE TEDNI "PREPRIČEVANJ": To je datum, ko gremo ponovno na volišča

Slovenija

Državna volilna komisija (DVK) je včeraj razpisala drugi krog volitev predsednika republike, ki bo 13. novembra, ter sprejela več dokumentov za njegovo izvedbo. V finalu predsedniške tekme se bosta pomerila Anže Logar in Nataša Pirc Musar, ki ju je v prvem krogu podprlo največ volivcev. Po enakem vrstnem redu bosta navedena tudi na glasovnici.

Musarjeva se je sinoči mudila otvoritveni slovesnosti ob začetku 25. festivala slovenskega filma v Portorožu.

Potem ko v nedeljskem prvem krogu predsedniških volitev nihče od sedmerice kandidatov ni dobil zadostne, več kot 50-odstotne podpore, bo za izvolitev novega predsednika republike potreben še drugi krog. Vanj sta se uvrstila kandidata, ki sta v nedeljo prepričala največ volivcev. Anžeta Logarja je namreč podprlo 33,96 odstotka volivcev, Natašo Pirc Musar pa 26,85 odstotka.

Drugi krog volitev bo torej 13. novembra, DVK pa je včeraj potrdila odlok o razpisu ponovnega glasovanja ter določila besedilo javne objave. Prav tako je določila obliko in vsebino glasovnice.

Ta bo, enako kot v prvem krogu, velikosti formata A5, kandidata pa bosta na njej navedena po vrstnem redu glede na izid prvega kroga volitev. Pod številko 1 bo na glasovnici naveden Anže Logar, pod številko 2 pa Nataša Pirc Musar. Tako kot v prvem krogu volivci svoj glas oddajo tako, da obkrožijo številko pred imenom in priimkom kandidata.

Glasovanje bo sicer potekalo 13. novembra med 7. in 19. uro na več kot 3000 voliščih po državi, predčasno glasovanje pa bo mogoče med 8. in 10. novembrom. Podatki o voliščih za predčasno glasovanje so objavljeni na spletni strani DVK.

Roki za oddajo vloge za glasovanje po pošti iz tujine ali na diplomatsko-konzularnih predstavništvih za volivke in volivce s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki bodo na dan glasovanja v tujini, so se medtem že iztekli. Volilnim upravičencem s stalnim prebivališčem v tujini so volilno gradivo za drugi krog poslali hkrati z volilnim gradivom za prvi krog. V tujini bodo volišča, tako kot v prvem krogu glasovanja, vzpostavljena na 30 veleposlaništvih oz. konzulatih v 26 državah.

Kandidata do drugega kroga sicer čaka še skoraj tritedenska kampanja, ki bo trajala do 11. novembra do polnoči, ko nastopi volilni molk.

Na končne izide prvega kroga volitev bo sicer treba počakati še teden dni. Po praznikih, 2. novembra, bodo namreč prešteli tudi glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine.

Petletni mandat bo novoizvoljeni predsednik oziroma predsednica nastopil 23. decembra, saj se aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju mandat izteče dan prej. Še prej bo novoizvoljeni predsednik zaprisegel pred državnim zborom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija