PRED DRUGIM KROGOM: Prijava za glasovanje po pošti iz Slovenije samo še danes, preštete tudi glasovnice iz tujine

Slovenija

Pred 2. krogom predsedniških volitev, v katerem se bosta pomerila Anže Logar in Nataša Pirc Musar, se je še danes možno prijaviti za glasovanje po pošti iz Slovenije. Na tak način lahko glasujejo invalidi ter volivci v domovih starejših, bolnicah, izolaciji ali zaporu. Glasovnicam, oddanih v 1. krogu, bodo sicer danes prišteli še tiste iz tujine.

Volivci, ki so v priporu, zavodu za prestajanje kazni, v bolnišnici ali v socialnovarstvenem zavodu za institucionalno varstvo, in želijo glasovati po pošti na območju Slovenije, imajo še danes čas, da to sporočijo okrajni volilni komisiji.

Ta možnost velja tudi za volivce, ki so v izolaciji zaradi okužbe s koronavirusom, pri čemer morajo obvestilu priložiti tudi dokazilo. Prav tako lahko na enak način glasujejo tudi invalidi, če predložijo odločbo pristojnega organa o priznanju statusa invalida.

V prvem krogu volitev predsednika republike pred dobrim tednom dni nihče od sedmerice kandidatov ni dobil zadostne, več kot 50-odstotne podpore, zato je za izvolitev novega predsednika republike potreben še drugi krog.

Tega je Državna volilna komisija (DVK) razpisala za 13. november. Vanj pa sta se uvrstila kandidata, ki sta v prvem krogu prepričala največ volivcev. Po skoraj vseh preštetih glasovnicah - danes jim bodo prišteli še izide glasovanja po pošti iz tujine in glasovanja na diplomatsko-konzularnih predstavništvih - je Anžeta Logarja volilo 33,95 odstotka volivcev, Natašo Pirc Musar pa 26,87 odstotka.

Oba imata tako še deset dni za prepričevanje volivcev, naj glas oddajo prav njima. Tokratna kampanja pa sovpada tudi s kampanjami pred lokalnimi volitvami in tremi referendumi. Opolnoči se je tako iztekel tudi rok, do katerega so morali organizatorji kampanje pred referendumi, ki bodo 27. novembra, odpreti poseben transakcijski račun in DVK sporočiti odgovorno osebo organizatorja ter podatke o omenjenem računu. Tako bo predvidoma danes znano, kdo vse bo aktivno sodeloval v kampanji pred referendumi o zakonih o vladi, dolgotrajni oskrbi in Radioteleviziji Slovenija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija