POTRJEVAL IZPRAVNOST TUDI VOZILOM, KI SO BILA ZA ODPAD: Podkupljivemu tehničnemu pregledniku grozi šest let zapora

Slovenija

Tožilstvo za nekdanjega tehničnega preglednika Florijana Gašperina, ki naj bi za podkupnino potrjeval tehnične preglede za tehnično pomanjkljive avtomobile, predlaga šest let zapora in stransko denarno kazen v višini 10.000 evrov. Obramba pa meni, da ni dovolj dokazov, in predlaga oprostilno sodbo, poročajo časniki. Sodba bo znana v petek.

Po poročanju Dnevnika, Večera, Dela in Slovenskih novic se sojenje Gašperinu, ki naj bi skozi tehnični pregled spravil več vidno slabo vzdrževanih vozil, po šestih letih po izrekanju krivde ter eno leto in pol po začetku glavne obravnave bliža koncu. Ta petek bo ljubljanska okrožna sodnica Dejana Fekonja obtoženega seznanila z odločitvijo sodišča.

Kot poročajo časniki, je tožilec Boštjan Jeglič za obtoženega predlagal tudi prepoved opravljanja poklica za tehničnega preglednika za obdobje petih let, čeprav Gašperin tega poklica ne opravlja več. Jeglič je spomnil tudi, da je obtoženi specialni povratnik kaznivih dejanj. Nadaljevano kaznivo dejanje prejemanje podkupnine, kjer je šlo za 19 primerov, dve kaznivi dejanji zlorabe položaja in 21 kaznivih dejanj ponarejanja listin je namreč storil med prestajanjem triletne kazni za istovrstna kazniva dejanja, so zapisali v časnikih.

Gašperin naj bi kazniva dejanja nadaljeval v letu 2016, ko je policija v prostorih tehničnih pregledov Produkt izvajala prikrito preiskovanje in odkrila obtoženega in tehničnega preglednika Martina Hočevarja, ki sta s posredovanjem Ilije Grabovičkića v zameno za podkupnino, ki je znašala od 20 do 50 evrov potrjevala tehnične preglede za tehnično pomanjkljive avtomobile.

Tožilec je še dejal, da je sodni izvedenec ugotovil tudi do 12 tehničnih napak pri enem avtomobilu. Med njimi pa so bile tudi resne napake in okvare zavor, nekateri avtomobili so bili v tako slabem stanju, da ne bi smeli na cesto, dva od zajetih v obtožbi pa sta nekaj mesecev po pregledu končala na odpadu, so zapisali v časnikih.

Obtoženi je kazniva dejanja zanikal, njegova obramba pa je v zaključni besedi v ponedeljek predlagala, da obtoženega oprosti, češ da tožilstvo očitkov ni utemeljilo z nobenim dokazom, so še poročali časniki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija