POTRES V ITALIJI: Na terenu gasilci in tehnične ekipe, zaprte šole, evakuirani domovi za starejše (VIDEO)

Svet

Iz Italije prihajajo novice o posledicah potresa, ki je v jutranjih urah prizadel Toskano. Kot pojasnjujejo seizmologi, je tresenje tal posledica raztezanja Apeninov. Gre za sektor Apeninov z visoko seizmičnostjo in značilen mehanizem tega območja, ki prečka Toskano in Emilijo-Romanjo. O večji gmotni škodi ne poročajo, na terenu so gasilci in tehnične ekipe, ki preverjajo stanje objektov. Na potresnem območju so zaprte vse šole in vrtci. Kot poročajo italijanski mediji, se je nekaj ​​ur po potresu železniški promet med Firencami in Bologno normaliziral.

Italija je v pričakovanju najhujšega, saj je to območje v svoji zgodovini že zabeležilo potrese večjih razsežnosti, najhujše junija leta 1919, ko je sunek z močjo 6,4 uničil Mugello. Najbližje območju seizmičnega zaporedja sta dva močna potresa iz preteklosti, oba z epicentrom na območju Mugella, zgodovinske regije v osrčju Toskansko-Emilijskih Apeninov, približno 25 km severno od Firenc.  

Aggiornamento sulla scossa di questa mattina. Sono in corso le verifiche tecniche sugli edifici sensibili come gli...

Posted by Dario Nardella on Monday, 18 September 2023

Med mesti z več kot 50.000 prebivalci v bližini epicentra izpostavljamo Imolo (v pokrajini Bolognia ) in 35 km oddaljeno Faenzo (v pokrajini Ravenna, 50 kilomentrov od mesta Bologna). Po poročilih, ki prihajajo iz ure v uro s terena, so razmere kritične v kraju Tredozio, občini v provinci Forlì-Cesena, manj kot 20 kilometrov od epicentra potresa. 

Občina Tredozio je sporočila, da je veliko zgradb poškodovanih in da je zaradi previdnosti evakuiran del doma za ostarele. Gasilci in civilna zaščita delajo brez prestanka. V nekaterih krajih so preventivno postavili kamp postelje za prenočitev ljudi

Ponekod so evakuirali stanovalce domov za starejše občane, kjer potekajo statični pregledi objektov. Na širšem področju so zaprti šolski objekti, kjer potekajo tehnični pregledi.  

Po mnenju strokovnjakov je potres, značilen za območje med Toskano in Emilijo-Romanjo, posledica raztezanja Apeninov: "To je značilen mehanizem tega območja, ki prečka Toskano in Emilijo-Romanjo," je povedal Romano Camassi, seizmolog bolonjskega oddelka Nacionalnega inštituta za geofiziko in vulkanologijo. "Doslej smo čutili okoli petdeset potresov, večina pod magnitudo 2,0. To je precej tipično zaporedje, vendar ne moremo napovedati, kako dolgo bo trajalo in, ali bo prišlo do drugih podobnih dogodkov ali tudi do najpomembnejšega," je pojasnil Camassi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija