POTRDILI SO: Iranski predsednik je mrtev; objavljen prvi posnetek s kraja nesreče (VIDEO)

Kronika

Iranska državna televizija je danes potrdila smrt predsednika Ebrahima Raisija in zunanjega ministra Hoseina Amir-Abdolahiana v nedeljskem strmoglavljenju helikopterja na severozahodu Irana. Da ni znakov o morebitnih preživelih, so že pred tem poročali reševalci, ki so se davi prebili do prizorišča nesreče.

Ebrahim Raisi

Poleg televizije je med drugim tudi državna tiskovna agencija Irna poročala, da je umrlo vseh devet potnikov na krovu helikopterja, ki je bil po zaključku obiska v Azerbajdžanu v nedeljo na poti proti iranskemu mestu Tabriz.

Po tem, ko so izgubili stik z njim, je stekla obsežna reševalna akcija, ki jo je oteževalo slabo vreme. Ekipe so se po 15 urah iskanja do prizorišča nesreče prebile danes zjutraj. Glede na nekatera poročila naj bi helikopter v celoti zgorel.

Iranski Rdeči polmesec je sporočil, da so že našli trupla vseh potnikov, ki jih bodo sedaj prepeljali v Tabriz.

Potoval je sicer v konvoju skupno treh helikopterjev, preostala dva sta varno prispela na cilj.

Iranska vlada, ki se je danes sestala na nujnem zasedanju, je že sporočila, da bo nadaljevala delo brez vsakršne motnje. "Zvestemu narodu zagotavljamo, da se bo pot služenja nadaljevala z neumornim duhom Raisija," so zapisali v izjavi, v kateri so dodali, da je predsednik žrtvoval življenje za državo.

V skladu z državnimi protokoli bo sicer posle predsednika po njegovi smrti začel opravljati prvi podpredsednik Mohamed Mohber, nakar morajo v roku 50 dni potekati nove predsedniške volitve, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP. 63-letni Raisi je 68-letnega Mohberja za prvega podpredsednika imenoval leta 2021, ko je sam prevzel položaj.

Kot eden prvih tujih voditeljev se je umrlemu iranskemu predsedniku poklonil indijski premier Narendra Modi, ki je sporočil, da je globoko užaloščen in šokiran zaradi njegove smrti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija