POTRDILI ŠE DRUGI PRIMER OPIČJIH KOZ PRI NAS: Tudi ta oseba pripotovala iz Španije

Slovenija

V Sloveniji so potrdili drugi primer okužbe z virusom opičjih koz. Tudi tokrat gre za osebo, ki je pripotovala iz Španije, na svoji spletni strani navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Kot pojasnjujejo, je epidemiološko poizvedovanje v teku.

Prvi primer opičjih koz so pri moškem, ki je pripotoval s Kanarskih otokov, potrdili v torek. Simptome je razvil po vrnitvi domov, njegovo zdravstveno stanje pa je dobro, je v torek povedal predstojnik centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel. Tveganje za okužbo za splošno prebivalstvo je nizko.

Osebe, ki so bile v tveganem stiku z okuženim, naj bodo v 21 dneh od stika pozorne na svoje zdravstveno stanje. Bolezen opičjih koz sicer ni karantenska, zato se lahko v tem obdobju prosto gibljejo. Okuženim osebam pa priporočajo, da ostanejo doma tri tedne oz. dokler ne odpadejo kraste.

Vlada je ob tem na torkovi dopisni seji sprejela sklep o uporabi ukrepov, ki jih določa zakon o nalezljivih boleznih, pri nalezljivi bolezni opičje koze. Kot so sporočili po seji, je okužbo z virusom opičjih koz treba čim prej uvrstiti v 1. skupino nalezljivih bolezni, za katere je po zakonu obvezna prijava za vse izvajalce zdravstvene dejavnosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  26 .05. 2022 ob  07: 58
Ko bo debeluhar se skinu iz mesta direktorja NIJZ bo vse drugače
vseved |  26 .05. 2022 ob  01: 26
-3
sami ritopikci.
manemebasat |  25 .05. 2022 ob  19: 06
A so nasi gnili politiki ze predali suverenost Reoublike Slovenije kriminalcem WHO?