POSLASTICA V NOVOGORIŠKEM KULTURNEM DOMU: Komorni orkester NOVA in skupina Noreia s keltskimi zvoki navdušila dvorano (FOTO)

Goriška

Komorni orkester NOVA iz Nove Gorice in skupina Noreia sta združila moči pri raziskovanju zvokov keltske glasbe in slovenske ljudske tradicije. Nastal je projekt Nova keltika, ki sta ga predstavila včeraj na velikem odru novogoriškega kulturnega doma.

Izvajalci so se podali na glasbeno raziskovanje dežel keltskega sveta in svoje lastne povezanosti z davno preteklostjo. Naleteli so na živahne melodije, ki so klicale k plesu, pesmi, ki so bodrile prednike ter jim pomagale prebroditi težka obdobja, in zasanjane zvočne krajine, ki poslušalca prestavijo v prostoru in času.

Iz tega je nastala ljudska glasba v svežih avtorskih preoblekah ter avtorska glasba, ki črpa navdih iz ljudskosti, so zapisali v Kulturnem domu Nova Gorica.

Objavil/a Kulturni dom Nova Gorica dne Sobota, 28. januar 2023

V projekt so združili tradicionalno irsko glasbo, avtorske skladbe zasedbe Noreia, slovenske ljudske glasbe v irski preobleki in glasbo preostalega keltskega sveta v orkestrskih aranžmajih Barbare Grahor Vovk in Ane Novak, k temu pa so dodali še dela Gustava Holsta in Johna Rutterja.

Noreia je petčlanska zasedba izkušenih glasbenikov, ki preigravajo tradicionalne irske, škotske in bretonske melodije. V zadnjem času skupina spaja keltsko tradicijo s svojo lastno dediščino - slovensko ljudsko glasbo ter ustvarja svoje lastne kompozicije, kar njihovi glasbi daje unikaten in prepoznaven zvok.

Zasedbo sestavljajo Ana Novak (violina, vokal), Anej Ivanuša (lesena flavta, irske piščali, galicijske dude, vokal), Gašper Šinkovec (akustična kitara, harmonika, vokal), Stanči Škarja (kontrabas, vokal) in Robert Bone (klarinet, irska piščal, klavir), ob tej priložnosti pa se ji bo kot gost pridružil Primož Podobnik (bobni, bodhran in tolkala).

Komorni orkester NOVA je godalni sestav, v katerem delujejo ljubiteljski glasbeniki, osnovnošolci in srednješolci, študenti in specializanti glasbenih smeri, ter profesionalni glasbeniki. Za njegov umetniški izraz skrbijo Mojca Batič, Ana Cotič, Barbara Grahor Vovk in Polona Repše. V koncertnih programih se ne omejujejo le na izvajanje klasičnih skladateljev, temveč radi posežejo tudi po ritmični, ljudski in jazzovski glasbi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija