POSKUSNI ZAJEC PRI USMRTITVI: 22 minut se je tresel in zvijal, težko dihal, nato pa umrl (FOTO)

Kronika

V ameriški zvezni državi Alabama so izvedli prvo usmrtitev z novo metodo, pri kateri so 58-letnega Kennetha Eugena Smitha usmrtili z dušikom. Ta inovativna metoda nadomešča smrtonosno injekcijo, ki se je v ZDA uporabljala od leta 1982. Usmrtitev je potekala tako, da so mu na obraz nadeli masko in skozi njo spustili čisti dušikov plin. Postopek usmrtitve je trajal 22 minut. Smith se je tresel in zvijal, težko dihal, nato pa umrl, poroča The New York Times.

Usmrčen Kenneth Eugene Smith in umorjena Elizabeth Dorlene Sennett

Guvernerka Alabame Kay Ivey je izrazila mnenje, da Smith končno odgovarja za svoje zločine, medtem ko je pravosodni minister Alabame Steve Marshall dejal, da so s tem dokazali učinkovitost metode z dušikom.

Ken Smith je bil obsojen na smrt zaradi plačanega umora Elizabeth Dorlene Sennett leta 1988. Usmrtitev so že poskušali izvesti leta 2022, a so jo preložili zaradi težav pri smrtonosni injekciji. V drugem poskusu so se odločili uporabiti novo, še nepreizkušeno metodo z dušikom.

Smith se je večkrat neuspešno pritoževal, trdil, da je ta vrsta usmrtitve kruta in nenavadna. Njegovi odvetniki so skušali preprečiti usmrtitev, vendar so sodišča zavrnila njihove argumente, nazadnje tudi vrhovno sodišče ZDA tik pred izvršitvijo kazni.

Strokovnjaki Sveta za človekove pravice ZN izražajo nasprotovanje tej metodi, saj menijo, da je nečloveška in verjetno krši prepoved mučenja. Kljub temu se nekatere ameriške zvezne države odločajo za nove metode usmrtitve zaradi težav pri zagotavljanju potrebnih sredstev za usmrtitve z injekcijo. Poleg Alabame so dušik odobrili tudi v Oklahomi in Mississippiju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija