POSKUŠALI UMORITI SKESANCA IZ KAVAŠKEGA KLANA: Mariborski policisti prijeli dva osumljenca

Kronika

V zadevi Kavaški klan je včeraj med pričanjem glavnega skesanca Darka Nevzatovića obrambo zanimalo predvsem, ali je kot tajni delavec delal tudi v drugih policijskih operacijah in s tujimi varnostnimi službami. Nevzatović je odgovarjal, da je glede tega zavezan molčečnosti in da je sodeloval le s slovensko policijo. Nacionalni preiskovalni urad (NPU) pa je zaradi poskusa umora podal kazensko ovadbo zoper dva člana mednarodne hudodelske združbe, so potrdili na Generalni policijski upravi. Gre za osumljenca, pri katerih naj bi bil naročen umor zaščitene priče v povezavi s sojenjem domnevnim pripadnikom Kavaškega klana. Oba osumljenca sta v priporu.

Fotografije so simbolične.

Odvetnik domnevnega vodje hudodelske združbe Klemna Kadivca Branko Gvozdić je pričo spraševal, ali ji je znan zaseg 400 kilogramov kokaina v Luki Koper avgusta 2021. Nevzatović je odvrnil, da na to vprašanje ne bo odgovarjal.

Gvozdić je pojasnil, da je po telefonih združbe takrat zaokrožila Nevzatovićeva fotografija, češ da je on ukradel ta kokain. Oglasil se je Blaž Kadivec, brat Klemna Kadivca, in dejal, da se mu to zdi pomembno vprašanje, saj da se Nevzatović predstavlja kot nek civilist, a da se zdi, da je poklicni tajni delavec. Klemen Kadivec je soglašal s svojim bratom rekoč, da se odkriva, da je bil Nevzatović tajni delavec policije še v drugih operacijah.

Nevzatović je vztrajal, da na ta vprašanja ne bo odgovarjal. Na vprašanje predsednika sodnega senata Tomaža Bromšeta, ali je morda zavezan molčečnosti, je odgovoril pritrdilno.

Priča: napisal mi je, da me bodo zaprli v prtljažnik, odpeljali v klet in mi odtrgali glavo

Ob tem je v odgovorih na vprašanja obrambe razkril, da se je s prevozi kokaina ukvarjal že pred sodelovanjem v združbi Kavaški klan, že vse od leta 2014. Zatrdil je, da se je glede tega tudi izpovedal policiji. Na vprašanje, ali ga takrat ni bilo strah, je odvrnil, da se je prav tako bal, "ampak tam ni bilo noro".

Ponovil je, da so se odnosi v združbi zalomili, ker je s sodelovanjem imel izgubo. "Če bi bilo vse plačano, potem bi bilo vse v redu," je dejal. V združbi je ostal, ker mu je ta pripisala dolgove, na vprašanje ali se je s pripisom dolgov strinjal pa je odgovoril, da temu ni upal oporekati, saj mu je Klemen Kadivec preko aplikacije Sky napisal, da ga bodo zaprli v prtljažnik, odpeljali v klet in mu odtrgali glavo. Tega sporočila si sicer ni shranil, niti ni za te grožnje nikomur povedal.

Izpovedal je še, da je Klemen Kadivec nanj nenehno pritiskal, da je njegova storitev prevoza predraga. Bromše je glede tega pokazal na odlomek Nevzatovićevega zaslišanja iz preiskave, ko je povedal, da drugi vozniki za prevoz kilograma kokaina računajo med 500 in 750 evri, medtem ko je sam za to količino računal 1000 evrov.

Med preiskavo je pojasnil, da je iz različnih virov ugotovil, da je Kadivec angažiral Davida Šolajo kot cenejšega prevoznika od njega. Šolaja je bil leta 2019 umorjen v Španiji, da pa je to povezano s Kadivcem, je Nevzatoviću potrdila oseba z vzdevkom Dal. Nevzatoviću je Dal razkril tudi, da se je Šolaja z Žarkom Tešanovićem in še tremi osebami dogovoril, da bodo ukradli 40 kilogramsko pošiljko kokaina, kar so tudi uspešno izvedli.

Sojenje v zadevi Kavaški klan se bo na Okrožnem sodišču v Ljubljani nadaljevalo v petek. 22 obtoženih v zadevi Kavaški klan obtožnica bremeni, da naj bi vsaj od decembra 2018 do maja 2021 na območju več držav v okviru hierarhično organizirane kriminalne združbe na veliko trgovali z drogo, in sicer naj bi kupili najmanj 534 kilogramov kokaina, dve toni konoplje, najmanj deset kilogramov heroina in druge prepovedane droge. Omenjeno drogo so nato prepeljali v Slovenijo in na območje drugih držav in jo prodali preprodajalcem droge.

GPU: lojalnost članov združba vzdržuje z izjemnim ustrahovanjem

V sredo pa so, kot so sporočili iz policije, odvzeli prostost dvema osebama z območja Maribora, članoma širše mednarodne hudodelske združbe, ki se prvenstveno ukvarja s trgovino s prepovedanimi drogami in orožjem.

Hudodelsko združbo preiskujejo policije več držav, predvsem zaradi njihovega brutalnega in brezobzirnega obračunavanja s člani konkurenčnih združb in tudi s člani znotraj združbe same. Združba vzdržuje svoj obstoj, delovanje in lojalnost svojih članov z izjemnim ustrahovanjem in maščevanjem članom združbe, ki bi poskušali razkriti njihovo delovanje ali izdati člane te združbe oz. njihovo vlogo, so zapisali na Generalni policijski upravi (GPU).

Slovenski del hudodelske združbe so razkrili s preiskavo umora na Gorenjskem in z nadaljnjim zbiranjem obvestil. Slovenska policija je zoper člane hudodelske združbe že podala kazenske ovadbe in v teku je sojenje vpletenim članom kriminalne združbe, so še dodali.

Po življenju naj bi stregli glavnemu skesancu Nevzatoviću in prav v zvezi s tem naj bi bila priprta dva osumljenca. Da so jima v sredo odvzeli prostost, so zdaj potrdili še na policiji. Kot so pojasnili, so člani združbe skovali hudodelski načrt in najmanj dvakrat poskušali umoriti enega od članov kriminalne združbe in s tem preprečiti dokazovanje pred sodiščem ter razkrivanje metod delovanja in vlog članov združbe. "Njegov umor je bil načrtovan iz brezobzirnega maščevanja, pri uresničitvi načrta so bili člani združbe izjemno vztrajni in odločni," so zapisali na GPU.

Vpletenost ovadenih v načrtovanje umora so sicer kriminalisti razkrili na podlagi v okviru mednarodne izmenjave podatkov pridobljene komunikacije. Zoper oba so preiskovalci NPU podali kazensko ovadbo, mariborsko okrožno sodišče pa je zanju odredilo pripor.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija