PORTOROŽANKO NAPOTILI NA TESTIRANJE V KOPER: "Medicinska sestra pravi, naj me pelje sorodnik ali taksist. Mi svetuje, da okužim še druge?"

Piran

Na naše uredništvo se je obrnila bralka, po hitrem testu pozitivna na covid-19, ki je naletela na oviro glede testiranja. Živi v Portorožu, osebni zdravnik pa jo je napotil na uradno testiranje v Koper. Kako naj pride do Kopra? Avtomobila nima, nikogar drugega ne more prositi za prevoz, ker bi s tem tvegal okužbo, iz istega razloga pa odpade tudi javni prevoz.

"Medicinska sestra pravi, da moram biti v izolaciji in naj me na testiranje pelje sorodnik ali taksist. Mi svetuje, naj okužim še druge? A se vam zdi to normalno," se sprašuje Portorožanka. V ZD Lucija naj bi jo namreč napotili na testiranje v Koper, do koder pa sama ne more priti.

Dejala nam je tudi, da testiranj v Piranu sploh več ne izvajajo, v Portorožu pa da izvajajo samo samoplačniška testiranja. Naj opomnimo, da se je bralka na naše uredništvo obrnila pred približno 14 dnevi, domači hitri test ji je v tem času že pokazal negativen rezultat, a vprašanja in problematika še vedno ostajajo aktualna. Tudi zato, ker zaradi zmede ni dobila uradnega potrdila o prebolelosti

Je pa ZD Piran prav včeraj, 13. julija, na spletni strani piranske občine obvestil, da izvajajo testiranje s hitrimi testi v ZD Piran v Luciji, na naslovu Cesta Solinarjev 1 pod nadstreškom ambulante Nujne medicinske pomoči. Testiranje po drive-in sistemu več ne izvajajo, zato morajo pacienti pristopiti k osebju peš. Testiranje potekal od ponedeljka do petka od 12.30 do 13.30.

Za osebe s simptomi je testiranje brezplačno, za ostale pa samoplačniško in znaša 7 evrov. Na PCR test pa se, kot je zapisano, "napotijo le kronični bolniki, nosečnice, osebe z oslabljenim imunskim sistemom. Vsi ostali prebivalci lahko PCR test opravijo le še samoplačniško". Slednji, samoplačniški PCR test, pa stane 100 evrov.

Situacijo naše bralke smo predstavili Ministrstvu RS za zdravje in jih prosili za dodatna pojasnila, povprašali pa smo jih tudi, kako naj ravnajo posamezniki v takšnih primerih.

Kot so navedli, je 30. junija s prenehanjem veljavnosti Odredbe o začasnih ukrepih na področju organizacije in opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja nalezljive bolezni covid-19 prenehala tudi obveznost zagotavljanja testirnih točk. "Zdravstveni domovi zagotavljajo testiranje na covid-19 glede na potrebe in seveda epidemiološko sliko covid-19 na njihovem območju," so dodali.

Najkrajša pot za Portorožanko bi bilo testiranje v Luciji

"Konkretno bi bilo za gospo iz Portoroža najkrajša pot do testiranja v Luciji. Na strani ZD Piran lahko preberemo, da je testiranje v okviru ZD Piran možno na NMP postaji v Luciji, od ponedeljka do petka med 12.30 in 13.30 uro. Podana so tudi navodila glede simptomatskih oseb, ki jih na testiranje napoti osebni zdravnik, ali pa se testiranja udeležijo na podlagi pozitivnega samotesta. Zanje je testiranje brezplačno, sicer pa velja enotna predpisana cena testiranja 7 evrov," so nam pojasnili na ministrstvu.

Dodajajo tudi, da je zaradi prisotnosti virusa pomembno, da upoštevamo osnovne higienske ukrepe in priporočila za preprečevanje prenosa in širjenja virusa, kot jih priporoča NIJZ, med njimi je tudi zaščita z maskami FFP2.

Kdo pa naj posameznika v takšnem primeru pelje na testiranje? "Priporočljivo je, da simptomatsko osebo na odvzem brisa pelje nekdo od njenih bližnjih, ki sledi osnovnim higienskim ukrepom. Po potrditvi okužbe je za osebe, ki so bile v stiku z okuženo osebo, priporočljivo 7-dnevno samotestiranje. Ob negativnem izvidu lahko nadaljujejo vsakodnevno življenje, sicer opravijo testiranje na covid-19 pri izvajalcu testiranja na osnovi napotitve zdravnika ali pozitivnega samotesta," so nam odgovorili. Potrjeno pozitivne osebe naj se izolirajo za vsaj sedem dni in sledijo navodilom osebnega zdravnika.

So pa v veljavi tudi splošna priporočila, dodajajo: osebe s simptomi povišane telesne temperature, zamašenim nosom/nahodom, kihanjem, kašljanjem, bolečinami v žrelu, težkim dihanjem, glavobolom, bolečinami v mišicah, drisko, slabostjo/bruhanjem, spremembo zaznavanja vonja in/ali okusa, neobičajno utrujenostjo, vnetjem očesnih veznic tako v blagi kot v težji obliki, naj se ne družijo in naj ne obiskujejo drugih, še zlasti ne ranljivih oseb.

Na kateri strani je torej prišlo do napake oziroma komunikacijskega šuma? Zakaj bralka ni bila napotena na testiranje v Lucijo? Z vprašanji smo se sicer obrnili tudi na ZD Piran, a kot že mnogokrat poprej, tudi tokrat odgovorov z njihove strani nismo prejeli. V kolikor jih prejmemo, jih bomo tudi objavili. 

BONUS VIDEO: Kdo so forešti, zakaj so prišli in kaj želijo?

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  15 .07. 2022 ob  15: 55
In opranoglavi bebasti minusarji se vedno brez argumentov.
manemebasat |  14 .07. 2022 ob  20: 26
-2
Medtem, ko smo bili vsi osredotoceni na odstop Borisa Johnsona, je njegova vlada diskretno objavila podatek, da je 94% mrtvih od “covida” posledica cepiva. In od teh 94% je 90% trikrat cepljenih.
manemebasat |  14 .07. 2022 ob  20: 22
-2
CEO Pfizerja je na Svetovnem Ekonomskem Forumu rrkel, da je njihov nacrt zreducirat (beri ubit) polovico svetovne populacije do konca leta 2023. In da jim to uspeva. Video je dostopen na netu. Ne bodite leni in ga poiscite!
manemebasat |  14 .07. 2022 ob  20: 20
Znani bogatasi ponujajo miljone dolarjev tistemu, ki izolira virus! Zakaj? Ker to ni mogoce. Virus sars cov 2 ne obstaja!
manemebasat |  14 .07. 2022 ob  20: 19
-2
CDC in FDA v ZDA sta priznali, da virus nikoli ni vil izoliran in, da je pLandemija lazna. 12 ameriskih univerz jih tozi!
manemebasat |  14 .07. 2022 ob  19: 40
-2
Minusarji, povejte mi, ce je bil ta “virus” kdaj izoliran!
manemebasat |  14 .07. 2022 ob  12: 42
-10
100€ PCR test. A vam se ni jasno? Vse skupaj je ena velika laz. Virus ne obstaja.
ZigaZois |  14 .07. 2022 ob  10: 48
Mi smo lani zboleli s Covidom. Jaz sem dobil vse za karanteno po e-pošti. Žena in hči pa sta morali odnest podpisano izjavo za karanteno na pošto (taka navodila sta dobili od NIJZ) po pozitivnem PCR testu. Sin je bil cepljen in je želel opraviti test, da bi videl, če mora tudi on v karanteno pa mu test ni pripadal (moral bi ga plačati) tako je z blagimi znaki okužbe hodil v službo.
Pa daj razumet naše zrdavstvo. Po eni strani nekaj zapirajo, po drugi strani pošiljajo okužene med ljudi, da bi širili okužbo.