PORAST SPOLNO PRENOSLJIVIH BOLEZNI V EVROPI: Katere so najpogostejše?

Svet

Leta 2022 se je v Evropi povečalo število primerov spolno prenosljivih okužb, zlasti sifilisa, gonoreje in klamidije, je razvidno iz poročila Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Agencija EU je v luči porasta poudarila potrebo po večji ozaveščenosti ter krepitvi preventive ter učinkovitosti zdravljenja.

Po podatkih ECDC se je leta 2022 število primerov gonoreje v primerjavi z letom prej povečalo za 48 odstotkov. Na območju EU in Evropskega gospodarskega prostora (EGP) so jih našteli 70.881.

Število primerov sifilisa se je v istem obdobju povečalo za 24 odstotkov in je znašalo 35.391, število primerov klamidije pa za 16 odstotkov in je znašalo 216.508.

"Ta porast je osupljiv in zaskrbljujoč," je ob tem dejala direktorica ECDC Andrea Ammon in dodala, da te številke najverjetneje predstavljajo le vrh ledene gore.

ECDC v poročilu izpostavlja, da so klamidija, gonoreja in sifilis sicer ozdravljive okužbe, ki pa lahko povzročijo resne zdravstvene zaplete. "Naraščajoče število spolno prenosljivih okužb v Evropi zahteva našo takojšnjo pozornost in skupno ukrepanje," je poudarila Ammon in kot bistvo vsake dolgoročne strategije na tem področju navedla testiranje, zdravljenje in preprečevanje.

Po njenih besedah je ključno zlasti izobraževanje o spolnem zdravju, razširitev dostopa do testiranja in zdravljenja ter boj proti stigmatizaciji glede spolno prenosljivih okužb.

ECDC v poročilu opozarja tudi na znatno povečanje števila primerov veneričnega limfogranuloma (LGV) in kongenitalnega sifilisa, ki se prenašata z matere na otroka med nosečnostjo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija