POPRAZNIČNA NAPIHNJENOST? Nekaj preprostih strategij za lažje obvladovanje nelagodja

Trendi

Božični in novoletni prazniki so obdobje družinskih srečanj ob bogato obloženih mizah, a včasih se te praznične užitke pozna tudi v neprijetnem občutku napihnjenosti. Poleg tega, da lahko pridobite neželene kilograme, prenajedanje pripomore tudi k zakisanosti telesa, zlasti zaradi sladkorja, ki se pojavi v priljubljenih prazničnih poslasticah, kot so potica, čokolada in drugi sladki užitki. V nadaljevanju sledi nekaj preprostih strategij za lažje obvladovanje nelagodja, povezanega z napihnjenostjo.

V primeru napihnjenosti se izogibajte stročnicam in zeljnicam, ki so bogate s težko prebavljivimi vlakninami, kot so cvetača, zelje, brokoli in stročji fižol. Če že uživate stročnice, izberite obliko pireja, ki je lažje prebavljiva. Včasih je že enostavna rešitev, kot je kozarec vode z limono, meto, ingverjem in kumaro, dovolj za lajšanje simptomov.

V jedilnik vključite ovseno kašo ali kosmiče, ki nudijo dolgotrajen občutek sitosti, ter avokado, ki prav tako prispeva k občutku sitosti. S probiotičnim jogurtom, kombiniranim s sadjem in medom, spodbudite delovanje črevesja in olajšate prebavo, medtem ko vam neolupljene kumare pomagajo pri odvajanju odvečne tekočine iz telesa. Pri pripravi jedi dodajte zelišča, kot so origano, kumina, timijan ali sesekljan česen, ki pomagajo pri filtriranju strupov ter posledično lajšajo prebavo in predelavo hrane.

V času napihnjenosti se izogibajte predvsem gaziranim in osvežilnim pijačam z aditivi in umetnimi aromami ter alkoholu. Prav tako se izogibajte pitju večjih količin tekočine med obroki, in po njih ne uživajte sadja, saj lahko sadje začne fermentirati. Če že uživate sadje, izbirajte mehko obliko, kot so sokovi ali kaša, in to v manjših količinah.

Iz prehrane izključite bonbone, kadilcem pa se priporoča omejitev kajenja, saj med kajenjem nepotrebno požirajo zrak. Kavo zamenjajte z zeliščnimi čaji, kot so kumina, kamilica, meta, janež in koriander. Poskusite tudi s tem, da ne jeste vsaj tri ure pred spanjem.

Izbrana hrana naj bo čim manj soljena, saj sol velja za enega od glavnih krivcev napihnjenosti. Za spodbujanje prebave posezite po ribah, kot sta tuna in losos, ki vsebujeta omega-3 maščobne kisline in pospešujeta izločanje hrane iz želodca.

Spomnite se, da se prebava začne v ustih! Zato se priporoča počasno in temeljito žvečenje hrane. Če dovolite, da se hrana v ustih dobro premeša, ste že naredili veliko za svoj želodec. Prav tako se priporoča uživanje več manjših obrokov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija