POKLON DOMOVINI V PIRANU: "Zgradile smo jo vse generacije skupaj" (FOTO)

Piran

Občine Piran, Izola, Ankaran in Mestna občina Koper so tudi letos organizirale skupno proslavo ob dnevu državnosti. Sinočnja slovesnost na Tartinijevem trgu, na kateri je zbrane nagovoril nekdanji košarkar in politik Peter Vilfan, se je sklenila s koncertom skupine Siddharta.

Svojo tesno povezanost lokalne skupnosti slovenske Istre v zadnjih letih izkazujejo tudi s sodelovanjem pri organizaciji slovesnosti ob državnih praznikih. Občin Piran, Izola, Ankaran in Mestno občino Koper ne združujeta le teritorialna umeščenost in bližina morja, temveč tudi skupna zgodovina, dvojezičnost in kulturna dediščina.

Praznične slovesnosti so se poleg županov ter podžupanj in podžupanov štirih istrskih občin udeležili tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, generalna sekretarka državnega zbora Uršula Zore Tavčar, poslanci Meira HotTamara Kozlovič in Robert Janev ter državni svetnik Matjaž Štolfa.

Piranski župan Andrej Korenika je v svojem nagovoru spomnil na dan, "ko smo se zavedali, da se za slovenski narod začenja drugačna zgodovina", to je 25. junij 1991, ko je slovenska skupščina sprejela Deklaracijo o neodvisnosti Slovenije in Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije.

"Pri rosnih 33 letih svoje države pravzaprav pišemo šele njena uvodna poglavja in nobene pravice nimamo obupavati, če se na poti naprej tu in tam spotaknemo. Slovenija je naš dom in če nam ne nudi dovolj varnega zavetja, moramo sami zgraditi trdnejše. Boljša Slovenija ni le naša pravica, je naša dolžnost. In lahko jo začnemo graditi že jutri," je položil na srce sodržavljanom.

Častni govor letošnje proslave je pripadel Petru Vilfanu, nekdanjemu uspešnemu košarkarju, športnemu komentatorju in poslancu v državnem zboru. Ob številnih dosežkih samostojne Republike Slovenije je izpostavil tudi grehe slovenske politike, ki zastruplja odnose.

"Kot športniku, ki se je z vsem svojim srcem boril pod slovensko zastavo in užival v podpori celotne domovine, ki je kot eno dihala z nami na parketu, mi je bilo težko sprejeti, da smo državljanke in državljani hkrati sposobni tako odločno in enotno stopiti skupaj, ko gre za športne boje, in ostati tako daleč narazen pri najpomembnejših odločitvah za našo skupno prihodnost," je potegnil vzporednico s svetom športa.

"Čas, je da iz polnih pljuč zakričimo, da nočemo politike, ki razdvaja in izključuje," je pozval in dodal: "Slovenijo smo zgradile vse generacije skupaj in ohranili jo bomo le, če se bomo oprli na vrednote, ki so nas vodile skozi stoletja. Naš cilj morajo ostati edinost, sreča, sprava ter svet miru. Bodimo aktivni državljanke in državljani ter spremenimo, kar se nam ne zdi prav."

Tartinijev trg se je po uradnem delu proslave spremenil v koncertno prizorišče. V svojem udarnem slogu ga je zavzela skupina Siddharta, ki velja za institucijo na slovenski rock sceni, saj jo je ob svojih začetkih leta 1995 z novim edinstvenim zvokom začela temeljito spreminjati.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija