POGUBEN VPLIV SOCIALNIH OMREŽIJ NA SAMOPODOBO OTROK IN MLADOSTNIKOV: Ključno je osveščanje o nerealnosti tam deljenih vsebin!

Slovenija

V času epidemije covida-19 so mladi veliko časa preživeli v spletnem okolju, kjer so se srečevali z objavami vrstnikov, vplivnežev in neznancev z idealiziranimi podobami svojega življenja. Spremljanje takšnih objav ima lahko negativen vpliv na odraščajoče najstnike in njihovo samopodobo, opozarjajo v Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si.

Na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si v včerajšnjem sporočilu za javnost izpostavljajo, da se je opazno povečalo število stikov otrok in mladih, povezanih s težavami s samopodobo. Po njihovih navedbah tudi na TOM telefonu ugotavljajo, da se je v času epidemije poslabšalo stanje med mladimi v povezavi s samopodobo.

"Družabna omrežja imajo zelo velik vpliv na uporabnike, še posebej na najstnike, ki so v občutljivem razvojnem obdobju. Ko opazujemo posnetke lepih, srečnih in popolnih ljudi, pozabljamo, da gre za posebej izbrane posnetke, ki kažejo idealno podobo, za njihovo izdelavo gre veliko časa in energije, avtorji pogosto uporabijo tudi filtre ali celo programe za izboljšanje fotografije," so navedli v sporočilu za javnost.

Nezanemarljivo vlogo imajo tudi oglasi, s katerimi smo kot družba zasuti z vseh strani, tudi na internetu, izpostavljajo na Safe.si in poudarjajo, da je izobraževanje otrok o tem, kaj je oglas in s kakšnim namenom je ustvarjen, ključen del osveščanja o medijski in spletni pismenosti.

Najstniki, ki še nimajo dokončno izoblikovane osebnosti in iščejo svoje mesto v družbi, se gibljejo v digitalnem okolju, kjer algoritmi družbenih omrežij namenoma prikazujejo objave, ki so nam bolj všeč. Zato lahko zlahka postanejo žrtev vplivov in posledično zmotnih predstav o sebi, svoji vrednosti ter svetu in življenju, opozarjajo v Safe.si.

Gledanje "idealnih" posnetkov jim znižuje samozavest in pokvari zdravo samopodobo, da se začnejo sramovati lastnega telesa. To pa po svarilih Safe.si lahko vodi v resne psihične težave, prehranske motnje, obsedenost z zunanjim videzom, različne vedenjske odvisnosti in podobno.

Zato na točki osveščanja o varni rabi interneta najstnike opominjajo, da so na spletu običajno prikazani samo najlepši trenutki življenja, v oglasih pa so objavljene slike močno računalniško obdelane ali prirejene in niso realne. Vplivneži služijo s predstavljanjem sebe na spletu in so zato njihove slike in posnetki zaigrani, saj pogosto imajo ekipo, ki skrbi za njihovo podobo, še navajajo na Safe.si.

Mladim svetujejo, naj se uprejo vrstniškim in družbenim pritiskom k objavljanju slik ter razgaljanju samega sebe na internetu in naj prisluhnejo sebi ter spoštujejo svoje meje, sledijo svojim potrebam, željam in prepričanjem in naj se čim manj ozirajo na negativne komentarje ter se raje naj se osredotočijo na pozitivne.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  16 .07. 2021 ob  01: 45
Od zunaj.med ljudmi je tak dougcas da bog pomagaj...opazujem zdej turiste z telefoni ob morju ki slikajo soncni zahod itd
Ma ou,kaj je prokleto interesantno na soncnem zahodu?!