PODPORA VLADI NEKOLIKO ZRASLA: Kako kaže ostalim v parlamentu?

Slovenija

Vladi Roberta Goloba je podpora v najnovejši anketi, ki jo je za POP TV izvedla Mediana, nekoliko zrasla, podpirajo jo 44,1 odstotka vprašanih (junija 43,1). Med strankami ima najvišjo podporo SDS, ki bi jo, če bi bile volitve to nedeljo, volilo 23,2 odstotka vprašanih, sledi Gibanje Svoboda z 22,7-odstotno podporo.

Obema največjima parlamentarnima strankama je podpora v primerjavi z junijem nekoliko zrasla. SDS bi junija namreč izbralo 21,8 odstotka vprašanih, Gibanje Svoboda pa 21 odstotkov.

Medtem ko je SDS in Gibanju Svoboda v primerjavi z mesecem prej nekoliko zrasla, druge parlamentarne stranke ta mesec beležijo padec v podpori. SD bi namreč volilo 6,3 odstotka vprašanih (junija 6,7), NSi pa 6,2 (junija 6,3). Podpora je najbolj padla Levici, ki bi jo junija volilo 6,1 odstotka vprašanih, v tokratni anketi pa 4,3 odstotka.

Na političnem radarju ostajajo še stranke Resni.ca (2,8 odstotka), Piratska stranka (1,4 odstotka), SLS (1,3 odstotka), SNS (1,1 odstotka), Vesna (0,9 odstotka) ter Naša prihodnost in Dobra država (0,4 odstotka).

Upadel je delež neopredeljenih. Da ne ve, koga bi volili, je odgovorilo 16,7 odstotka vprašanih (junija 21,2 odstotka). Nobene stranke ne bi volilo 8,8 odstotka vprašanih (5,8 odstotka), 2,2 odstotka pa na to vprašanje nista želela odgovoriti. Junija je bilo takih 1,3 odstotka.

Delo vlade podpira 44,1 odstotka vprašanih, 41,6 odstotka pa ne. Da ne ve, je odgovorilo 14,3 odstotka vprašanih. Manj naklonjeni so bili anketirani delu parlamenta, ki ga ne podpira 50,7 odstotka vprašanih. Podpira ga 31 odstotkov, 18,3 odstotka pa je na to vprašanje odgovorilo z ne vem.

Med politiki je najboljšo povprečno oceno dobila predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je prehitela poslanca SDS Anžeta Logarja. Tretja je evropska poslanka iz vrst NSi Ljudmila Novak. Sledi gospodarski minister Matjaž Han pred predsednico SD in zunanjo ministrico Tanjo Fajon ter predsednikom vlade Robertom Golobom. Na sedmo mesto se je povzpela pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, pred predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič. Na 10. mestu je predsednik NSi Matej Tonin.

Mediana je anketo izvedla med 17. in 20. julijem na vzorcu 716 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija