PODOBNO STANJE V BOLNIŠNICAH SMO IMELI PRED JESENSKIM ZAPRTJEM DRŽAVE: Najslabša 14-dnevna incidenca na Goriškem, na Obali povprečna

Slovenija

V torek so v Sloveniji ob opravljenih 4812 PCR testih potrdili 1189 okužb z novim koronavirusom, umrli so trije covidni bolniki, je objavila vlada. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb je 889, kar je nižje kot dan prej, ko je znašalo 943. Hospitaliziranih je 581 covidnih bolnikov, 131 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili 60 oseb. Delež pozitivnih PCR testov je v torek znašal 24,7 odstotka. Opravili so tudi 29.361 hitrih antigenskih testov.

V primerjavi z dnevom prej bolnišnično zdravljenje potrebuje osem bolnikov s covidom-19 več. Eden manj je hospitaliziran na oddelkih intenzivne nege. Hospitalizacije in intenzivne obravnave še naprej rastejo - včeraj jih je bilo kar 81 več glede na teden dni prej, tj. 31. marca. Podobno stanje po skupnem številu hospitaliziranih smo imeli 20. 2. in 27. 10. lani, ugotavljajo pri Sledilniku za covid-19.

V Splošni bolnišnici Izola se zdravi 16 covidnih bolnikov, štirje potrebujejo intenzivno terapijo.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je bilo doslej skupno hospitaliziranih 15.598 bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo, umrlo pa je 4092 oseb s covidom-19.

Po besedah Maje Bratuša, ki je vodila današnjo vladno novinarsko konferenco, 14-dnevna pojavnost okužb na ravni države še vedno ostaja visoka in znaša 629,2. Najvišja ostaja v Goriški regiji 875,7. V Obalno-kraški regiji znaša 14-dnevna incidenca 607,5 na 100.000 prebivalcev.

Največ novih okužb v Obalno-kraški regiji so včeraj potrdili v Kopru, in sicer 23. Sledita Piran z osmimi in Sežana s sedmimi novimi primeri koronavirusa. Po pet okužb so odkrili v Izoli in Divači, po dve pa v Komnu in Hrpeljah-Kozini.

Kot je razvidno iz grafa o virusih v odpadnih vodah, število novih primerov, zaznanih v Čistilni napravi Koper, upada.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 se je v tednu med 29. marcem in 4. aprilom največ ljudi okužilo v krogu družine oz. v skupnem gospodinjstvu, in sicer 2.546. Sledi delovno mesto, a z veliko manj potrjenimi okužbami - 688. Pomembno žarišče okužb so tudi zasebna druženja, ki so povzročila 494 novih okužb. 

Dobrih 1.900 oseb sicer naj ne bi vedelo, kje bi se lahko okužilo.

Glede na podatke, ki jih izvajalci cepljenja poročajo v Elektronski register cepljenih oseb, je bilo s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 287.010 oseb, z dvema pa 119.209 oseb oz. 5,7 odstotka prebivalcev.

Po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi trenutno 13.271 aktivnih okužb. V Sloveniji pa so doslej skupno potrdili 221.889 okužb z novim koronavirusom, je še razbrati z spletne strani NIJZ.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  07 .04. 2021 ob  13: 49
Ne vdihujte zraka, ki so ga izdihali drugi
Najnovejša zapora javnega življenja ne prinaša nobenega ukrepa, ki bi upošteval aerogeni prenos okužbe.
Najhujšo kritiko zasluži dejstvo, da se svetovalna skupina sploh ne ukvarja s problemom okuženega zraka v notranjih prostorih. Zanemarja potrebo po zračenju ali filtraciji zraka. Gre za neverjetno slepoto, ki postavlja vprašanja o odgovornosti. Ob tem ne gre za nobeno novost: skrb za neokužen zrak je že dolgo prisotna v živilski industriji, v proizvodnji zdravil in drugod. Ampak pri koronavirusu ves svet ponavlja osnovno šolo. No, ne ves svet. Ponekod uvajajo pouk na prostem. Ali ob na stežaj odprtih oknih učilnic. Marsikje prenavljajo mehansko ventilacijo, v katero vstavljajo filtre HEPA. Povečuje se tudi uporaba FFP2 mask.

Z začetkom toplejšega vremena se bodo razmere izboljšale, ker bodo ljudje bolj zračili prostore, vendar ne zaradi vladnih ukrepov. Ampak misliti moramo tudi na prihodnjo zimo in na prihodnje valove iste ali drugih aerogenih okužb.

(celoten članek dr. Dušana Kebra v časopisu DELO - rubrika MNENJA 5.4.2021)